Grønlandsudvalget 2012-13
GRU Alm.del
Offentligt
1204971_0001.png
1204971_0002.png
Folketingets GrønlandsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Grønlandsudvalget har i brev af 19. december 2012 stillet følgende spørgsmål nr.49 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra SørenEspersen (Dl).
15. januar 2013J.nr. 2012-0020377

Spørgsmål nr. 49:

”Vil ministeren oplyse, om der i forbindelse med den grønlandske storskalalovs§11 stk. 1,2 og 3, vil være krav til, hvilken forsikringsudbyder, der skal benyttes?Spørgeren er af den opfattelse, at det vil kunne udelukkes, at arbejdsgiverenvælger den billigste forsikringsmodel, eventuelt hos et udenlandsk firma, der så,hvis uheldet er ude, nægter at dække eller trækker sagen ud i årevis, således aten tilskadekommen arbejder risikerer at komme klemme. Dette er for eksempelset i forbindelse med brug af polsk arbejdskraft i Danmark, hvor polakker erstrandet på danske hospitaler, idet polske hospitaler ikke ville tage imod dem,da arbejdsgiverens billige forsikring ikke dækkede. ”

Endeligt svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Arbejdsskadestyrelsen, som har oplyst følgende:"Det fremgår af bemærkningerne til forslaget til storskalalov, at gældende reglerom arbejdsskadesikring i Grønland skal overholdes. Arbejdsskadesikringen i Grøn-land er reguleret af lov om arbejdsskadesikring i Grønland. Loven bestemmer, atarbejdstagere, der ansættes til arbejde i Grønland, skal sikres efter loven. Det bety-der, at arbejdsgivere - uanset hvor de har hjemme - skal tegne ulykkesforsikring i etforsikringsselskab, der udbyder arbejdsskadeforsikring i Grønland. Endvidere hararbejdsgiverne pligt til at tilmelde de ansatte til Arbejdsmarkedets Erhvervssyg-domssikring.Ydelsernes art og størrelse ved arbejdsskader er fastsat i arbejdsskadesikringsloven.Arbejdsgiveren og forsikringsselskabet kan ikke aftale ringere ydelser end bestemti loven. Det følger bl.a. af loven, at arbejdsskadesikringen yder erstatning til tilska-dekomne for udgifter til sygebehandling, når sygebehandlingen er nødvendig til atopnå bedst mulig helbredelse for arbejdsskadens følger. Det skal videre oplyses, atsundhedsområdet er et grønlandsk anliggende, og at spørgsmål om udenlandske ar-bejdstageres ret til sundhedsydelser og dækning af udgifter forbundet hermed regu-leres efter den i Grønland gældende sundhedslovgivning.Samtidig er det bestemt i storskalalovens § 11, nr. 3, at aftaleparten i et storskala-projekt skal tegne særskilt forsikring til dækning af udgifter til evakuering, trans-
port og sygehusbehandling af syge og tilskadekomne arbejdstagere. Det følger aflovens § 11, nr. 4, at aftaleparten skal betale udgifterne til hjemrejse for arbejdsta-gere, der ophører med at være beskæftiget ved storskalaprojekter.Der kan således ikke drages nogen parallel mellem polske arbejdstagere i Danmarkog udenlandske ansatte i storskalaprojekter i Grønland. Det skyldes, at regelsætteneer forskellige. Arbejdstagere fra EU i Danmark er vandrende arbejdstagere, der eromfattet af reglerne om fri bevægelighed indenfor EU, som ikke er gældende forGrønland.De problemer, der har været vedrørende tilskadekomne polske arbejdstagere, somer strandet i Danmark, beror hovedsageligt på manglende dokumentation for dentilskadekomnes ansættelsesforhold og dermed for, hvor den tilskadekomne var ar-bejdsskadesikret.Rettighederne for ansatte i storskalaprojekter bestemmes af dansk og grønlandsklovgivning, og der er i storskalaloven medtaget regler, der præciserer den ansattesog arbejdsgiverens rettigheder og pligter."Jeg kan henholde mig til Arbejdsskadestyrelsens udtalelse.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2