Grønlandsudvalget 2012-13
GRU Alm.del
Offentligt
Folketingets GrønlandsudvalgChristiansborg
FORSVARSMINISTEREN18. oktober 2013Folketingets Grønlandsudvalg har den 20. september 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 120til forsvarsministeren, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Sara Ol-svig (IA).Spørgsmål nr. 120:
”Det bemærkes i Statsrevisorernes Beretning om Danmarks indsats i Arktis (september2013), at Forsvaret overvåger havmiljøet som et biprodukt af Forsvarets tilstedeværelse iGrønland i øvrigt, hvilket ifølge Forsvaret skyldes de politisk fastlagte rammevilkår. Har mini-steren overvejelser om at ændre de politisk fastlagte rammevilkår, således at Forsvaretfremadrettet kan prioritere opgaven med at overvåge havmiljøet og i praksis håndhævehavmiljølovgivningen i Grønland? Hvis ja, hvordan vil ministeren så sikre finansieringen afdette?”
Svar:
I relation til de fremførte punkter i Statsrevisorernes Beretning om Danmarks indsats i Arktiser proceduren, jævnfør § 18, stk. 2 i lov om revision af statens regnskaber m.m., at ministe-ren inden for en frist, der fastsættes af Statsrevisorerne, afgiver en redegørelse til Statsrevi-sorerne vedrørende de foranstaltninger og overvejelser, som beretningen har givet anled-ning til. Fristen for fremsendelse af bemærkninger til Statsrevisorerne er sat til den 20. ja-nuar 2014. Jeg vil i min redegørelse til Statsrevisorerne komme nærmere ind på de rejstekritikpunkter.Det har i mange år været praksis, at forsvarets opgaver og rammevilkår bliver fastlagt i deflerårige politiske aftaler på forsvarsområdet, der traditionelt indgås af et meget bredt flertali Folketinget. Dette er også tilfældet for den nuværende aftale på forsvarsområdet, derdækker perioden 2013-2017._______________________________________________________________________________________________________________________________________________HOLMENS KANAL 421060 KØBENHAVN KTELEFON: 33 92 33 20TELEFAX: 33 32 06 55MAIL: [email protected]WEB: www.FMN.DKCVR: 25-77-56-35EAN: 5798000201200
Forligspartierne er enige om, at forsvarets kapacitet til opgaveløsning i Arktis, herunder bå-de suverænitetshåndhævdelse og de civilrelaterede opgaver, som forsvaret gennem sin til-stedeværelse i og omkring Grønland støtter andre myndigheder i løsningen af, må tilpassespå baggrund af udviklingen i Arktis.Der er således allerede i den nuværende aftale truffet beslutning om en række tiltag for atstyrke forsvarets opgaveløsning i Arktis. Dette gælder blandt andet følgende tiltag:etablering af en arktisk beredskabsstyrke,forsøg med overvågning i Arktis, herunder ved anvendelse af satellitter og ubemandedefly,afsættelse af ca. 120 mio. kr. årligt fra 2015 til opfølgende initiativer på baggrund af deigangsatte analyser,anskaffelse af et inspektionsfartøj af KNUD RASMUSSEN-klassen, der i muligt omfangmodificeres med havmiljøkapacitet, samtanskaffelse af 9 skibsbaserede helikoptere af typen MH-60R SEAHAWK til erstatning forde nuværende LYNX helikoptere, hvorved forsvarets opgaveløsning i Arktis ligeledesstyrkes.
Det fremgår endvidere af aftalen, at der gennemføres en omfattende analyse af forsvaretsfremtidige opgaveløsning i Arktis. Denne analyse forventes blandt andet at skabe grundlagetfor en politisk drøftelse af de fremtidige rammevilkår for forsvarets opgaveløsning i Arktis.
Med venlig hilsen
Nicolai Wammen