Grønlandsudvalget 2012-13
GRU Alm.del
Offentligt
Folketingets Grønlandsudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300Fax. 3393 2518
Dato: 9. oktober 2013
LTH/ J.nr. 2013-6367
Under henvisning til Folketingets Grønlandsudvalgs brev af 9. septem-ber 2013 følger hermed social-, børne- og integrationsministerens en-delige svar på spørgsmål nr. 114 (GRU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Sara Olsvig (IA).
Spørgsmål nr. 114:”Under efterårssamlingen i 2010 tilsluttede Inatsisartut sig et forslag om kir-keligevielser af personer af samme køn. En anmodning om ønsket af denneændring blev efterfølgende fremsendt til den danske regering. I juni 2012vedtog Folketinget lovforslag nr. 106 (Forslag til lov om ændring af lov omægteskabets indgåelse og opløsning, lov om ægteskabets retsvirkninger ogretsplejeloven og om ophævelse af lov om registeret partnerskab). Vedta-gelsen fik ingen direkte konsekvenser for Grønland, da loven ikke er gæl-dende for Grønland. Efter vedtagelse af ændringsloven i Folketinget frem-sendte daværende minister på området, Mimi Karlsen (IA), en skrivelse tilden danske regering hvor man igen gjorde opmærksom på det i Inatsisartutvedtagne grønlandske ønske om at kunne foretage kirkelige vielser af per-soner af samme køn i Grønland. Ministeren bedes redegøre for, hvad statuser i denne sag samt hvornår en anordning af den danske lov kan forventesfærdig, således at personer af samme køn også kan få foretaget kirkeligevielser i Grønland.”
Svar:Ved lov nr. 532 af 12. juni 2012 om ændring af lov om ægteskabs indgåelseog opløsning, lov om ægteskabets retsvirkninger og retsplejeloven og omophævelse af lov om registreret partnerskab (Ægteskab mellem to personeraf samme køn) fik to personer af samme køn mulighed for at indgå ægte-
2
skab med hinanden i stedet for registreret partnerskab. Efter loven kan æg-teskab mellem to personer af samme køn indgås borgerligt og kirkeligt.Loven trådte i kraft for Danmark den 15. juni 2012. Loven gælder ikke forGrønland, men den kan ved kongelig anordning sættes i kraft for Grønland.Loven hænger sammen med lov nr. 531 af 12. juni 2012 om ændring af lovom medlemskab af folkekirken, kirkelig betjening og sognebåndsløsning(Præsters ret til at undlade at vie to personer af samme køn m.v.). Efterdenne lov kan en præst i folkekirken undlade at vie to personer af sammekøn samt undlade at meddele kirkelig velsignelse af et ægteskab mellem topersoner af samme køn. Denne lov trådte også i kraft for Danmark den 15.juni 2012. Loven gælder ikke for Grønland, og den kan ikke sættes i kraft forGrønland, da Grønlands Selvstyre har overtaget sagsområdet ”Folkekirkenog de fra folkekirken afvigende trossamfund”.Grønlands Landting behandler på sin Efterårssamling 2013 et forslag omændring af kirkeloven for Grønland, der bl.a. omfatter at give præster m.v.mulighed for at blive fritaget for kirkelige handlinger, der strider imod denenkelte præsts teologiske forståelse.Hvis dette forslag vedtages på Efterårssamlingen, vil vejen være banet for atsætte lovgivningen om ægteskab mellem to personer af samme køn i kraftfor Grønland. Jeg forventer at have et udkast til kongelig anordning heromklar inden årets udgang, således at det kan forelægges for Grønlands Land-ting på Forårssamling 2014 med henblik på ikrafttræden efteråret 2014.
Annette Vilhelmsen/ Carina Fogt-Nielsen