Grønlandsudvalget 2012-13
GRU Alm.del
Offentligt
1197915_0001.png
1197915_0002.png
Udlændingeafdelingen
FolketingetGrønlandsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
18. december 2012UdlændingekontoretSanne A. Edmonson2012-0032-0476596594
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 11 (Alm. del), som Folketin-gets Grønlandsudvalg har stillet til justitsministeren den 8. november2012. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Doris Jakobsen (SIU).
Morten Bødskov/Joachim Kromann
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 11 (Alm. del) fra Folketingets Grønlandsudvalg:

”Hvad vil ministeren gøre, for at undersøge problemet med il-legal arbejdskraft i Grønland?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”Rigspolitiet har til brug for besvarelsen indhentet en udtalelse fra Poli-timesteren i Grønland, der har oplyst, at politiets opgaver fremgår afretsplejeloven for Grønland, § 61, stk. 1. Ifølge denne bestemmelse erpolitiets opgave at opretholde sikkerhed, fred og orden, at påse overhol-delsen af love og vedtægter samt at foretage, hvad der er nødvendigt forat forhindre forbrydelser og for at efterforske og forfølge sager herom.Politiet har endvidere til opgave at virke som anklagemyndighed.Det følger heraf, i lighed med hvad der gælder ved andre overtrædelseraf kriminal- og særlovgivningen, at politiet efterforsker og strafforfølgerovertrædelser af udlændingelovgivningen, som kommer til politietskendskab ved anmeldelse, eller som led i politiets arbejde i øvrigt. Poli-tiet inddrager i sagsbehandlingen særmyndighederne, herunder udlæn-dingemyndighederne og relevante grønlandske myndigheder, der blandtandet i en række sager anmodes om en udtalelse om deres sagsbehand-ling i relation til udlændingens opholdsgrundlag, samt af om udlændin-gen skønnes at have overtrådt udlændingelovgivningen, og for så vidtangår Udlændingestyrelsens vedkommende tillige, om der måtte væregrundlag for udvisning af den pågældende.”
Justitsministeriet kan henholde sig til Rigspolitiets udtalelse.Der er Justitsministeriet bekendt ikke et problem med illegal arbejdskraft iGrønland, og ministeriet finder derfor ikke aktuelt anledning til at iværk-sætte nærmere undersøgelser vedrørende dette spørgsmål.
2