Forsvarsudvalget 2012-13
FOU Alm.del
Offentligt
1213012_0001.png
1213012_0002.png
Folketingets ForsvarsudvalgChristiansborg
FORSVARSMINISTEREN7. februar 2013Folketingets Forsvarsudvalg har den 14. januar 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 90 tilforsvarsministeren, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Lene Esper-sen (K).

Spørgsmål nr. 90:

”Ministeren bedes redegøre for, hvad begrundelsen er for at nedlægge kamppausekompag-niet jf. pressemeddelelsen ”Hærens kamppausestruktur har løst opgaven” fra HOK 9. januar2013 samt redegøre for, hvorledes ministeren vil sikre, at veterancenteret er klar til at over-tage opgaverne pr. 1/3 2013, således veteranerne fortsat tilbydes ordentlige vilkår.”

Svar:

Forsvarskommandoen er anmodet om en udtalelse til brug for Forsvarsministeriets besvarel-se. Forsvarskommandoen har i den anledning oplyst følgende:”En af hjørnestenene i veteranpolitikken fra oktober 2010 er oprettelsen af Veteran-centeret. Veterancenteret er forsvarets kompetencecenter på veteranområdet og sam-ler blandt andet alle forsvarets psykolog-, rådgivnings- og rehabiliteringsfaglige res-sourcer i én og samme myndighed. Veterancenteret yder service til veteraner, pårø-rende og andre aktører på veteranområdet og er som udgangspunkt forsvarets enesteindgang for henvendelser om veteraner.Forsvaret har siden 2009 tilbudt rehabilitering til medarbejdere, der under udsendelse iinternational operation har pådraget sig en skade, der har ført til varig fysisk og/ellerpsykisk funktionsnedsættelse. Forsvarets rehabiliteringsindsats varetages af Veteran-centeret, der er ansvarlig for at planlægge, tilrettelægge og gennemføre rehabilite-ringsforløb under inddragelse af relevante myndigheder og instanser i og uden for for-svaret._______________________________________________________________________________________________________________________________________________HOLMENS KANAL 421060 KØBENHAVN KTELEFON: 33 92 33 20TELEFAX: 33 32 06 55MAIL: [email protected]WEB: www.FMN.DKCVR: 25-77-56-35EAN: 5798000201200
For i bedst muligt omfang at understøtte forsvarets rehabiliteringsindsats og operativeopgaveløsning oprettes en central stillingsstruktur til håndtering af medarbejdere i re-habiliteringsforløb – også kendt som rehabiliteringspuljen. Oprettelsen af rehabilite-ringspuljen er et element i forsvarets nye HR-strategi for veteranområdet.Parallelt med oprettelsen af rehabiliteringspuljen nedlægges Hærens Operative Kom-mandos ”kamppausestruktur”, herunder også ”kamppausekompagniet” ved Gardehu-sarregimentet. ”Kamppausestrukturen” har haft til opgave at håndtere og tilgodesesoldater, der under tjeneste i internationale operationer har pådraget sig såvel midler-tidige som varige fysiske og /eller psykiske skader. Soldater, der har pådraget sig enskade, der har ført til varig fysisk og/eller psykisk funktionsnedsættelse, tilbydes et re-habiliteringsforløb og overføres til rehabiliteringspuljen. Midlertidigt skadede soldaterskal derimod tilbageføres til forsvarets grundstruktur.Med etableringen af rehabiliteringspuljen overtager Veterancenteret nu det fulde an-svar for medarbejdere i rehabiliteringsforløb. Der skabes en entydig kontakt til medar-bejdere i rehabiliteringsforløb ved, at chefansvaret for disse er forankret ét sted, lige-som forsvaret sikrer, at der bliver draget professionel omsorg for veteraner, der harpådraget sig varige skader som følge af udsendelse i internationale operationer.Der gennemføres løbende koordinerende møder med hovedinteressenterne på forsva-rets rehabiliteringsindsats, herunder vedrørende etableringen af rehabiliteringspuljensamt nedlæggelsen af ”kamppausestrukturen”. Møderne har fokus på overgangen tilden nye praksis, og målet er, at ingen berørte medarbejdere falder ned mellem to sto-le under gennemførelse af denne.Møderne omfatter blandt andet deltagelse af Hærens Operative Kommando, Forsva-rets Sundhedstjeneste, Veterancenteret og Hærens Konstabel- og Korporalforening.”Jeg kan henholde mig til det, som Forsvarskommandoen har oplyst, og jeg vil i øvrigt følgesagen.
Med venlig hilsen
Nick Hækkerup