Forsvarsudvalget 2012-13
FOU Alm.del
Offentligt
1177487_0001.png
1177487_0002.png
1177487_0003.png
Folketingets ForsvarsudvalgChristiansborg
FORSVARSMINISTEREN13. november 2012
Folketingets Forsvarsudvalg har den 17. oktober 2012 stillet følgende spørgsmål nr. 8 tilforsvarsministeriet, som hermed besvares.

Spørgsmål nr. 8:

” Med henvisning til artiklen ”Miljøberedskab virker – hvis folk er hjemme” i Berlingske den11. oktober 2012 bedes ministeren oplyse:- om det omtalte 16 timers beredskab findes, hvilken status det har og hvem der har an-svaret for, at det overholdes- om det kan bekræftes, at der ikke findes eksempler på, at 16 timers beredskabet ikkeoverholdes- om det er korrekt, at Forsvaret sender politiet ud for at hente besætningsmedlemmer.”

Svar:

Forsvarskommandoen er anmodet om en udtalelse til brug for Forsvarsministeriets besva-relse. Forsvarskommandoen har i den anledning oplyst følgende:”16 timers beredskabet er en del af det danske havmiljøberedskab. Havmiljøberedskabudgøres af et primært beredskab bestående af to miljøskibe på en times varsel og etsekundært beredskab bestående af to miljøskibe på 16 timers varsel. Det primære be-redskab varetages normalt af de mindre enheder (Marie Miljø i Korsør og Mette Miljø iFrederikshavn), og det sekundære beredskab varetages normalt af de større enheder(Gunnar Seidenfaden i Korsør og Gunnar Thorson i Frederikshavn).Personel ved miljøskibene får i henhold til aftale med de faglige organisationer tillægfor de ulemper, der er forbundet med at gøre tjeneste ved skibe, der er på et korterevarsel end søværnets øvrige skibe._______________________________________________________________________________________________________________________________________________HOLMENS KANAL 421060 KØBENHAVN KTELEFON: 33 92 33 20TELEFAX: 33 32 06 55MAIL: [email protected]WEB: www.FMN.DKCVR: 25-77-56-35EAN: 5798000201200
Det gælder også for skibe af Gunnar Seidenfaden-klassen, der er på 16 timers varsel.Det faste miljøtillæg til personel ved denne miljøskibstype ydes således for det forhold,at der er en mulighed for at skulle deltage i en miljøindsats inden for 16 timer på fri-dage (ikke feriedage). De pågældende er ikke begrænset i deres bevægelses- oghandlefrihed, men har en skærpet forpligtigelse til fremmøde i forhold til den bered-skabsforpligtigelse, der allerede følger af den almindelige militære ansættelse og ho-norering.Såfremt der skulle opstå behov for et kortere varsel, vil personellet som hovedregelomfattes af en tilkaldevagtordning med den yderligere honorering, der følger heraf iden pågældende periode. Etablering af en tilkaldevagtsordning kan bl.a. indebærepligt til at bære tjenestetelefon og få konsekvenser for den ansatte, hvis mødepligtenikke efterleves.Forsvarskommandoen har pålagt Søværnets Operative Kommando at opretholde detovenfor beskrevne beredskab. Søværnets Operative Kommando har på tilsvarende vispålagt chefen for 1. Eskadre, hvorunder miljøskibene organisatorisk er indplaceret, atopretholde de nævnte varsler. Chefen for 1. Eskadre har implementeret varslet i enEskadre Ordre, der er baseret på gældende aftalegrundlag.Søværnets Operative Kommando har gennemgået alle de 98 hændelser, hvor GunnarSeidenfaden-klassen har været indsat i forbindelse med miljøsager siden den 1. januar2000. Antallet omfatter hændelser, hvor skibene har ligget i havn på 16 timers varsel,ligget i havn på kortere varsel, ligget til ankers eller været til søs.Der er registreret ét tilfælde i januar 2005, hvor et skib på 16 timers varsel ikke er af-gået fra havn inden for det givne varsel, men dette var efter forudgående aftale medSøværnets Operative Kommando.I dette tilfælde var Marie Miljø allerede indsat og aktiveringen af Gunnar Siedenfadentil afgang mere end 16 timer senere skete som supplement og afløsning af Marie Miljøi en længerevarende operation.Før den almene udbredelse af mobiltelefonen, var det ikke usædvanligt, at militærpoli-tiet eller politiet blev anmodet om hjælp til at kontakte besætningsmedlemmer på de-res bopæl, hvis der ikke kunne opnås kontakt på anden vis – og der var et akut behovherfor.
Tilbage i 2000 var der tre tilfælde, hvor besætningsmedlemmer blev kontaktet ved po-litiets hjælp. En personelorganisation rettede henvendelse over denne fremgangsmå-de, og det blev aftalt, at tilkald ved anvendelse af politiet skulle begrænses mest mu-ligt og helst undgås. Der er ikke registreret tilfælde, hvor besætningsmedlemmer erblevet kontaktet ved politiets hjælp siden de tre tilfælde i 2000.”Jeg kan henholde mig til det, Forsvarskommandoen har oplyst.
Med venlig hilsen
Nick Hækkerup