Forsvarsudvalget 2012-13
FOU Alm.del
Offentligt
1211021_0001.png
1211021_0002.png
Folketingets ForsvarsudvalgChristiansborg
FORSVARSMINISTEREN4. februar 2013Folketingets Forsvarsudvalg har den 7. januar 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 77 til for-svarsministeren, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Marie Krarup(DF).

Spørgsmål nr. 77:

”Har forsvarsministeren anmodet det britiske Forsvarsministerium om at få overdraget vi-deooptagelsen, der indgår som bevismateriale i den såkaldte Apache-sag? Der henvises tilnyheden ”Påtale opgives i den såkaldte ”Apache-sag”” fra Forsvarets Auditørkorps hjemme-side, hvor det bl.a. fremgår: ”Et andet meget væsentligt bevis i sagen er en videooptagelsefra britisk overvågningsudstyr. Optagelserne blev indledningsvist udleveret af britiske enhe-der til det danske militærpoliti i Afghanistan, og indholdet af disse optagelser indgik medbetydelig tyngde i den militære anklagemyndigheds grundlag for at rejse tiltale i sagen. Op-tagelserne blev efterfølgende efter anmodning returneret til de britiske myndigheder medhenblik på udlevering ad rette kanaler, men det britiske Ministry of Defence har imidlertidden 16. oktober 2012 afslået at genudlevere optagelserne. Der vurderes ikke at være udsigttil, at de britiske myndigheder ændrer stillingtagen, bl.a. under hensyn til at sagen ikke kanføres med sikkerhedsgodkendte domsmænd.”

Svar:

Generalauditoriatet er anmodet om en udtalelse til brug for Forsvarsministeriets besvarelse.Generalauditoriatet har i den anledning oplyst følgende:”På baggrund af oplysninger fra Auditøren i København kan Generalauditoriatet oplyse,at i forbindelse med tiltalegrundlaget indgik en optagelse foretaget fra den britiskeovervågningsmast ”Livingstone” med betydelig vægt.Optagelsen blev indledningsvist udleveret af britiske enheder til det danske militærpoli-ti i Afghanistan og blev efter anmodning returneret til de britiske myndigheder medhenblik på udlevering ad rette kanaler.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________HOLMENS KANAL 421060 KØBENHAVN KTELEFON: 33 92 33 20TELEFAX: 33 32 06 55MAIL: [email protected]WEB: www.FMN.DKCVR: 25-77-56-35EAN: 5798000201200
Anmodningen til de britiske myndigheder om genudlevering af optagelsen fra over-vågningsmasten ”Livingstone” omfattede både en anmodning om, at optagelsen blevnedklassificeret, således at denne kunne anvendes i retten, og en anmodning om gen-udlevering.Det britiske Ministry of Defence (MOD) afslog imidlertid ved skrivelse af 16. oktober2012 at nedklassificere og genudlevere optagelserne.Overvejelser gående på, hvorvidt der skulle rettes fornyet henvendelse til MOD, fand-tes at burde afvente rettens afgørelse i spørgsmålet om sikkerhedsgodkendelse afdomsmænd.Spørgsmålet herom var foranlediget af, at det ikke havde været muligt at få nedklassi-ficeret et meget centralt bevismateriale vedrørende Rules of Engagement (ROE), derer klassificeret som ”NATO Secret”, således at materialet på sædvanlig vis kunne præ-senteres i retten.Som følge heraf var det en forudsætning for straffesagens gennemførelse, at de per-soner, der under sagen skulle beskæftige sig med materialet, kunne sikkerhedsgod-kendes af Forsvarets Efterretningstjeneste.Vestre Landsret stadfæstede den 13. december 2012 Retten i Holstebros kendelse af11. oktober 2012, hvorefter der ikke kan stilles krav om, at domsmænd, der udtagestil en straffesag, skal sikkerhedsgodkendes til at beskæftige sig med klassificeret mate-riale.Henset til at det omtalte bevismateriale, der er klassificeret som ”NATO Secret”, såle-des ikke kunne fremføres i retten, vurderedes det formålsløst at rette fornyet henven-delse til MOD.”
Med venlig hilsen
Nick Hækkerup