Forsvarsudvalget 2012-13
FOU Alm.del
Offentligt
1206232_0001.png
1206232_0002.png
Folketingets ForsvarsudvalgChristiansborg
FORSVARSMINISTEREN18. januar 2013Folketingets Forsvarsudvalg har den 21. december 2012 stillet følgende spørgsmål nr. 71 tilforsvarsministeren, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Nikolaj Vil-lumsen (EL).

Spørgsmål nr. 71:

”Ministeren bedes redegøre for, hvilken procedure, fangetilsynet i Afghanistan fører, Særligtbedes ministeren redegøre for, om de udelukkende skal fokusere på forholdene for de fan-ger, som Danmark har folkeretsligt ansvar for, eller om de også tager generelle forhold ibetragtning”

Svar:

Forsvarskommandoen har oplyst følgende:”De tilsyn, som danske styrker i Afghanistan gennemfører, omfatter udelukkende personer,som er blevet tilbageholdt af danske styrker og efterfølgende overdraget til afghanske myn-digheder med henblik på retsforfølgelse ved afghansk domstol og eventuelt efterfølgendeafsoning i afghansk fængsel.Det primære formål med tilsyn er, at der kan redegøres for, hvor den overdragne fysisk be-finder sig, og hvad den overdragnes fysiske og mentale tilstand er. Desuden søger danskestyrker i forbindelse med gennemførelsen af tilsyn oplysninger om den overdragnes juridiskestatus, herunder hvorvidt en retssag er iværksat, og om en dom er afsagt. Er den overdrag-ne blevet løsladt, indhentes oplysninger om baggrunden for løsladelsen.Tilsynene omfatter således ikke generelle forhold i de faciliteter, hvor de overdragne befin-der sig.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________HOLMENS KANAL 421060 KØBENHAVN KTELEFON: 33 92 33 20TELEFAX: 33 32 06 55MAIL: [email protected]WEB: www.FMN.DKCVR: 25-77-56-35EAN: 5798000201200
Tilsynene gennemføres ikke på faste dage eller med faste intervaller. Tilsynene gennemfø-res uvarslede over for afghanske myndigheder i det omfang, det er operativt muligt og hen-sigtsmæssigt. Samtalen med og undersøgelsen af den overdragne gennemføres i muligtomfang uden afghanske myndighedspersoners tilstedeværelse, hvilket normalt kan lade siggøre. Tilsynene gennemføres typisk af en militærjurist og en læge, støttet af en tolk.Tilsyn kan i særlige tilfælde undtagelsesvis gennemføres af Danmarks nærmeste ISAF-partnere under forudsætning af, at de i forbindelse med tilsynet efterlever danske bestem-melser for at gennemføre tilsynene. Særlige tilfælde omfatter situationer, hvor logistiskeeller sikkerhedsmæssige forhold umuliggør et dansk tilsyn. Der har endnu ikke været behovfor denne assistance.Et tilsyn består af- en indledning, hvor den overdragnes identitet bekræftes;- en interview-del, hvor den overdragne stilles en række spørgsmål blandt andet om defysiske forhold i faciliteten, muligheder for fysisk aktivitet, muligheder for besøg elleranden kontakt til pårørende, den overdragnes kendskab til sin juridiske status ogsagens gang; og- en lægeundersøgelse – såfremt den overdragne samtykker til det – samt en lægefagligvurdering af den overdragnes fysiske og mentale tilstand.”Jeg kan henholde mig til det af Forsvarskommandoen oplyste.
Med venlig hilsen
Nick Hækkerup