Forsvarsudvalget 2012-13
FOU Alm.del
Offentligt
1176571_0001.png
1176571_0002.png
Folketingets ForsvarsudvalgChristiansborg
FORSVARSMINISTEREN9. november 2012Folketingets Forsvarsudvalg har den 12. oktober 2012 stillet følgende spørgsmål nr. 7 tilforsvarsministeriet, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Marie Kra-rup (DF).Spørgsmål nr. 7:”Ministeren bedes kommentere problemstillingen om veteraner og 6 måneders reglen, somomtales i FOU alm. del – bilag 11. Herunder bedes redegjort for, hvorfor der ikke er etable-ret en særlig ordning for veteraner ud fra den betragtning, at deres skader ikke kan siges atvære arbejdsulykker, som man kender det fra civile arbejdspladser, men en særlig form forkalkuleret risiko?”
Svar:For så vidt angår 6 måneders reglen, kan jeg henvise til min tidligere besvarelse af § 20spørgsmål nr. S 35 af 9. oktober 2012, hvor Arbejdsskadesstyrelsen, som henhører underBeskæftigelsesministeriet, har oplyst,”at man anvender WHO’s diagnosesystem IDC10 i forhold til klinisk praksis ogved behandlingen af arbejdsskadesager. Diagnosen PTSD stilles, når en person:har været udsat for traumatiske begivenheder af ekstraordinært truende ellerkatastrofeagtig natur ogudvikler symptomer, såsom for eksempel flashbacks, fortrængning, søvnbe-svær eller koncentrationsbesvær.
I Danmark indgår det som en del af diagnosekriteriet, at en person, der har væ-ret udsat for en traumatisk belastning, skal have udviklet PTSD senest 6 måne-_______________________________________________________________________________________________________________________________________________HOLMENS KANAL 421060 KØBENHAVN KTELEFON: 33 92 33 20TELEFAX: 33 32 06 55MAIL: [email protected]WEB: www.FMN.DKCVR: 25-77-56-35EAN: 5798000201200
der efter belastningen. Kriterierne (herunder 6 måneders kravet) anvendes ogsåi andre lande, som fx Sverige og Norge.6 måneders kravet er opstillet af Sundhedsstyrelsen i samarbejde med DanskPsykiatrisk Selskabs Diagnoseudvalg på baggrund af en lægefaglig vurdering.Endvidere er kravet et udtryk for, hvad internationale eksperter gennem WHO erenige om er den rigtigste og bedste opfattelse af psykiatriske lidelser og tilstan-de.”Som det fremgår af min besvarelse af § 20 spørgsmål nr. s 250 af 29. oktober, har Beskæf-tigelsesministeriet endvidere oplyst,”at beskæftigelsesministeren har bedt Arbejdsskadestyrelsen om at tilvejebringeen udredning af den nyeste forskning på området. Hvis en sådan udredning giveranledning til at ændre praksis for anerkendelse af PTSD efter arbejdsskadereg-lerne, vil det også kunne give anledning til at genoptage allerede afgjorte sager,så de kan blive afgjort efter den nye praksis.”I forhold til spørgsmålet om etablering af en særlig ordning for veteraner kan jeg oplyse, atforsvaret har en særlig erstatnings- og godtgørelsesordning, som supplerer den almindeligearbejdsskadelovgivning, og som er etableret som følge af de helt særlige forhold, som gæl-der for forsvarets personel.Udgangspunktet er, at forsvaret kan yde godtgørelse til fx PTSD ramte efter forsvarets sær-lige erstatnings- og godtgørelsesordning, når en skade er anerkendt som en arbejdsskade ihenhold til lov om arbejdsskadesikring. Der kan dog i ganske særlige tilfælde ydes godtgø-relse, også selvom skaden ikke er anerkendt som en arbejdsskade.
Med venlig hilsen
Nick Hækkerup