Forsvarsudvalget 2012-13
FOU Alm.del
Offentligt
1306725_0001.png
1306725_0002.png
Folketingets ForsvarsudvalgChristiansborg
FORSVARSMINISTEREN29. november 2013Folketingets Forsvarsudvalg har den 26. november 2012 stillet følgende spørgsmål nr. 45 tilforsvarsministeren, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Nikolaj Vil-lumsen (EL).

Spørgsmål nr. 45:

”Ministeren bedes oversende ambassadør- og efterretningsrapporter omkring eventuelleovergreb på civile, som forsvaret er i besiddelse af”.

Svar:

Den 20. december 2012 besvarede min forgænger spørgsmålet foreløbigt og oplyste, atForsvarsministeriet til brug for besvarelsen havde anmodet Forsvarskommandoen om enudtalelse og derfor ikke kunne besvare spørgsmålet inden for fristen.Forsvarsministeriet har modtaget følgende udtalelse fra Forsvarskommandoen:
”Efterretningsrapporter kan generelt ikke oversendes, idet de indeholder informationer, somkan kompromittere hensynet til statens sikkerhed og særligt operationssikkerheden for deindsatte soldater. En offentliggørelse vil herunder kunne påvirke forholdet til andre nationer.Det skal bemærkes, at alt relevant materiale, som Forsvaret råder over, vil blive stillettil rådighed for Irak- og Afghanistankommissionen.”I det omfang spørgsmålet skal forstås som relaterende sig til den danske krigsdeltagelse iIrak og Afghanistan, har regeringen, som bekendt nedsat en undersøgelseskommission,som bl.a. skal undersøge, hvilken viden de relevante danske myndigheder på tidspunktet foroverladelser af tilbageholdte personer havde om behandlingen af tilbageholdte hos de på-
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________HOLMENS KANAL 421060 KØBENHAVN KTELEFON: 33 92 33 20TELEFAX: 33 32 06 55MAIL: [email protected]WEB: www.FMN.DKCVR: 25-77-56-35EAN: 5798000201200
gældende landes styrker. Således fremgår det bl.a. af kommissoriet for undersøgelseskom-missionen, at:
”Undersøgelseskommissionen skal undersøge og redegøre for, om de folkeretlige forpligtel-ser, som påhviler Danmark, er blevet overholdt i forbindelse med tilbageholdelse af perso-ner under den danske krigsdeltagelse i henholdsvis Irak og Afghanistan….Undersøgelseskommissionen skal bl.a. undersøge og redegøre for, i hvilket omfang danskestyrker har tilbageholdt personer, og hvordan danske styrker har behandlet tilbageholdtepersoner. Undersøgelseskommissionen skal desuden undersøge og redegøre for, i hvilketomfang danske styrker har overladt tilbageholdte personer til andre landes styrker m.v., oghvilken viden de relevante danske myndigheder på tidspunktet for sådanne overladelserhavde om behandlingen af tilbageholdte hos de pågældende landes styrker m.v.”Materiale af den i spørgsmålet beskrevne karakter må således forventes inddraget i under-søgelsen.For så vidt angår spørgsmålet om ambassadørrapporter kan desuden henvises til Udenrigs-ministeriets besvarelse af URU alm. del, spm. 33 (Udenrigsudvalget 2012-13).Der henvises i øvrigt til min samtidige besvarelse af Forsvarsudvalgets spørgsmål nr. 35.
Med venlig hilsenNicolai Wammen