Forsvarsudvalget 2012-13
FOU Alm.del
Offentligt
1306569_0001.png
1306569_0002.png
Folketingets ForsvarsudvalgChristiansborg
FORSVARSMINISTEREN29. november 2013Folketingets Forsvarsudvalg har den 26. november 2012 stillet følgende spørgsmål nr. 43 tilforsvarsministeren, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Nikolaj Vil-lumsen (EL).

Spørgsmål nr. 43:

”Ministeren bedes redegøre for, om Danmark havde ansvaret for operation Green Dessertsamt hvem der havde ansvaret for tilbageholdte i forbindelse med operationen”.

Svar:

Den 20. december 2012 besvarede min forgænger spørgsmålet foreløbigt og oplyste, atForsvarsministeriet til brug for besvarelsen havde anmodet Forsvarskommandoen om enudtalelse og derfor ikke kunne besvare spørgsmålet inden for fristen.Forsvarsministeriet har modtaget følgende udtalelse fra Forsvarskommandoen til besvarelseaf det rejste spørgsmål:
”Irakiske sikkerhedsstyrker anmodede i begyndelsen af november 2004 den danske bataljonom støtte til at gennemføre en operation i Al-Zubayr-området i Basra-provinsen i Irak.Den irakiske nationalgarde og irakisk politi stod for operationen i de pågældende opera-tionsmål. Den danske del af operationen, som var benævnt operation Green Desert, støtte-de de irakiske styrker. Ansvaret for denne del af operationen var dermed Danmarks.Planlægningen af operationen gjorde det klart, at de irakiske enheder skulle forestå afsøg-ning af målene og foretage eventuelle tilbageholdelser. Alle tilbageholdelser under operatio-nen blev foretaget af irakiske enheder, der dermed havde ansvaret for de tilbageholdte.”
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________HOLMENS KANAL 421060 KØBENHAVN KTELEFON: 33 92 33 20TELEFAX: 33 32 06 55MAIL: [email protected]WEB: www.FMN.DKCVR: 25-77-56-35EAN: 5798000201200
Der henvises i øvrigt til det af Forsvarskommandoen tidligere udarbejdede notat om beskri-velse af operation Green Desert, som kan findes på forsvarets hjemmeside. Notatet er ogsåvedlagt denne besvarelse.Det skal i tilknytning til ovenstående bemærkes, at regeringen som bekendt har nedsat enundersøgelseskommission om den danske krigsdeltagelse i Irak og Afghanistan. Kommissio-nen skal bl.a. undersøge, hvilken viden de relevante danske myndigheder på tidspunktet foroverladelser af tilbageholdte personer havde om behandlingen af tilbageholdte hos de på-gældende landes styrker. Således fremgår det bl.a. af kommissoriet for undersøgelseskom-missionen, at ”Undersøgelseskommissionen skal undersøge og redegøre for, om de folkeret-
lige forpligtelser, som påhviler Danmark, er blevet overholdt i forbindelse med tilbageholdel-se af personer under den danske krigsdeltagelse i henholdsvis Irak og Afghanistan.”Endvi-dere, at”Undersøgelseskommissionen skal ligeledes undersøge og redegøre for, i hvilketomfang danske styrker har deltaget i fællesoperationer med andre landes styrker mv., hvorder er sket tilbageholdelse af personer. Det forudsættes i den forbindelse, at undersøgel-seskommissionen redegør for, hvornår der indtræder et folkeretligt (med)ansvar for be-handlingen af personer tilbageholdt af andre landes styrker mv. i fællesoperationer, herun-der i forhold til operationsmønstret i Irak og Afghanistan.”Der henvises i øvrigt til min samtidige besvarelse af Forsvarsudvalgets spørgsmål nr. 35.
Med venlig hilsen
Nicolai Wammen