Forsvarsudvalget 2012-13
FOU Alm.del
Offentligt
1290342_0001.png
1290342_0002.png
Folketingets ForsvarsudvalgChristiansborg
FORSVARSMINISTEREN15. oktober 2013Folketingets Forsvarsudvalg har den 26. september 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 389til forsvarsministeren, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske af Leif Mik-kelsen (LA).

Spørgsmål nr. 389:

”Er det ministerens holdning, at alt udbudsmateriale fra Forsvarets Materieltjeneste kun skalforeligge på engelsk, til ugunst for dansk industri?”

Svar:

Forsvarskommandoen er anmodet om en udtalelse til brug for Forsvarsministeriets besvarel-se. Forsvarskommandoen har i den anledning oplyst:”Forsvarets Materieltjeneste har i januar 2013 truffet beslutning om, at udbudsmate-riale til udbud efter EU udbudsdirektiver (over tærskelværdierne), herunder kontrak-terne, udelukkende udarbejdes og vedligeholdes på engelsk. Dette betyder samtidig,at Forsvarets Materieltjenestes udbud efter EU-udbudsdirektiver (over tærskelværdier-ne) gennemføres på engelsk. Der kan dog dispenseres fra denne regel, hvor det vur-deres hensigtsmæssigt.Beslutningen er hovedsagelig begrundet i, at konkurrencesituationen for ForsvaretsMaterieltjenestes udbud optimeres, idet der dermed ikke er en sprogbarriere for leve-randører fra de øvrige EU lande. Derudover medfører det en besparelse kun at skullevedligeholde og opdatere ét sæt skabeloner, omfattende bl.a. samtlige udbudsdoku-mentskabeloner og kontraktskabeloner inklusiv bilag til anskaffelser efter EU-udbudsdirektiverne (over tærskelværdierne). Dette medfører ligeledes en højere kvali-tet af skabelonerne, da fokus i vedligeholdelsen heraf udelukkende er på indholdet ogikke på forskellige sprogversioner.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________HOLMENS KANAL 421060 KØBENHAVN KTELEFON: 33 92 33 20TELEFAX: 33 32 06 55MAIL: [email protected]WEB: www.FMN.DKCVR: 25-77-56-35EAN: 5798000201200
Forsvarets Materieltjenestes skabeloner til gennemførelse af udbud efter EU’s udbuds-direktiver (over tærskelværdierne) omfatter p.t. ca. 125 dokumenter og ca. 700-800siders tekst.Det er Forsvarets Materieltjenestes opfattelse, at anvendelse af sproget engelsk ikkeer til ugunst for dansk industri.Det er erfaringen fra Forsvarets Materieltjenestes udbud, at de danske leverandører,der byder på Forsvarets Materieltjenestes udbud efter EU-udbudsdirektiver (over tær-skelværdierne), generelt er fuldt ud kompetente til at afgive tilbud og indgå kontrakterpå engelsk. Før Forsvarets Materieltjeneste traf beslutningen om at anvende udbuds-og kontraktmateriale på engelsk, var adskillige af de kontrakter, Forsvarets Materiel-tjeneste havde/har med danske leverandører, udarbejdet på engelsk efter anmodningfra leverandørerne.På udbud efter EU-udbudsdirektiverne (over tærskelværdierne) mener Forsvarets Ma-terieltjeneste således, at det er fuldt proportionalt, at bede danske virksomheder afgi-ve tilbud på engelsk.Udbudsmateriale og standardbetingelser til anskaffelser efter tilbudslovens regler ogdermed under tærskelværdien i EU-direktiverne udarbejdes og vedligeholdes på bådedansk og engelsk. Dette betyder samtidig, at Forsvarets Materieltjenestes annoncerin-ger efter tilbudslovens regler bliver gennemført på enten dansk eller engelsk.Denne beslutning er hovedsagelig begrundet i, at Forsvarets Materieltjeneste har vur-deret, at nogle annonceringer efter tilbudslovens regler er bedst egnet til at blive gen-nemført på dansk. Dette er hovedsagelig begrundet i, at enkelte af de danske leveran-dører, der ønsker at byde på disse opgaver, ikke føler sig trygge ved annonceringsma-teriale, som ikke er udarbejdet på dansk. Forsvarets Materieltjeneste har, for ligeledesat tilgodese disse leverandører, valgt, at nogle annonceringer efter tilbudslovens reglergennemføres på dansk. Forsvarets Materieltjenestes valg af sprog sker i forhold til enkonkret vurdering fra sag til sag under hensynstagen til markedet.Forsvarets Materieltjeneste har orienteret brancheorganisationen Dansk Industri omovennævnte valg af sprog, og Dansk Industri har tilkendegivet, at Dansk Industri fin-der Forsvarets Materieltjenestes tilgang hensigtsmæssig.”Jeg kan henholde mig til det, som Forsvarskommandoen har oplyst.Med venlig hilsen
Nicolai Wammen
2