Forsvarsudvalget 2012-13
FOU Alm.del
Offentligt
1290155_0001.png
1290155_0002.png
1290155_0003.png
Folketingets ForsvarsudvalgChristiansborg
FORSVARSMINISTEREN14. oktober 2013Folketingets Forsvarsudvalg har den 19. september 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 377til forsvarsministeren, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra MarieKrarup (DF).

Spørgsmål nr. 377:

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen fra Grænseegnens Ungdomsbrandværn ved-rørende enhedstimebetaling for ungdomsbrandkorps/værn, jf. FOU alm. del – bilag 189.”

Svar:

Der er til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Beredskabsstyrel-sen. Beredskabsstyrelsen oplyser i den anledning følgende:”Det fremgår af den politiske aftale om redningsberedskabet i 2013-2014, at statenstilskud til uddannelse af frivillige i kommunerne - enhedstimebetalingsordningen - om-lægges til også at omfatte godkendte uddannelsesaktiviteter for ungdomsbrandkorps.Som følge heraf, har Beredskabsstyrelsen igangsat arbejdet med omlægning af en-hedstimebetalingen til også at omfatte mulighed for statsligt støtte til godkendt bered-skabsfaglig uddannelse af medlemmer af ungdomsbrandkorps fra 2014.Grundlaget for arbejdet er, at der vil kunne søges statslig støtte til godkendt uddan-nelse i kommunale ungdomsbrandkorps eller til ungdomsbrandkorps, der har indgåeten samarbejdsaftale med kommunens redningsberedskab. Herudover indgår det i ar-bejdsgrundlaget, at de godkendte uddannelser skal tilrettelægges og gennemføres al-derstilpasset og i overensstemmelse med gældende lovgivning, herunder også i relati-on til sundhed og sikkerhed. Endelig indgår der i arbejdsgrundlaget også eksempler ogerfaringer fra de beredskabsfaglige uddannelser, der allerede i dag gennemføres i flereungdomsbrandkorps._______________________________________________________________________________________________________________________________________________HOLMENS KANAL 421060 KØBENHAVN KTELEFON: 33 92 33 20TELEFAX: 33 32 06 55MAIL: [email protected]WEB: www.FMN.DKCVR: 25-77-56-35EAN: 5798000201200
I tilknytning hertil har Beredskabsstyrelsen etableret en referencegruppe med repræ-sentanter for KL, Landsforeningen for Ungdomsbrandkorps, Beredskabsforbundet ogkommuner med ungdomsbrandkorps. Referencegruppen bidrager til udviklingen af denye uddannelser mv., herunder også uddannelsesplaner. Referencegruppen har i sitarbejde haft fokus på, at uddannelserne skal indeholde praktisk betonede aktiviteter,være bredt anvendelige og i et vist omfang åbne mulighed for at kunne inddrage loka-le forhold. Da der er tale om beredskabsfaglige uddannelser, vil indholdet være relate-ret til disse områder, og kan eksempelvis være førstehjælp, elementær brandbekæm-pelse, udlægning af slanger, brug af strålerør mv. Der er ikke tale om, at uddannelsen– som anført i henvendelsen fra Grænseegnens Ungdomsbrandværn – vil bygge viderepå den grunduddannelse, der gennemføres af brandmænd.Omlægningen af enhedstimebetalingsordningen har ikke indflydelse på de grundlæg-gende og allerede eksisterende rammer for ungdomsbrandkorpsene, som eksempelvisetablering, tilvejebringelse af lokaler, køretøjer og udstyr mv. samt forsikring af ledereog medlemmer. På disse områder vil der også fremover skulle være mulighed for loka-le og individuelle modeller, der passer til det enkelte ungdomsbrandkorps og vilkårenei den enkelte kommune.Ungdomsbrandkorpsenes aktiviteter og aktiviteternes tilrettelæggelse forudsættes så-ledes fortsat at skulle foregå lokalt og i et samarbejde mellem den pågældende kom-mune og det enkelte ungdomsbrandkorps. I tilrettelæggelsen kan der indgå en afkla-ring af, i hvilket omfang kommunen eller andre kan stille lokaler, faciliteter, materiel,udrustning og køretøjer til rådighed.Endeligt skal det nævnes, at der med indførelsen af et statsligt tilskud til gennemførel-sen af godkendte beredskabsfaglige uddannelsesaktiviteter for ungdomsbrandkorpssamtidigt gives mulighed for, at det enkelte ungdomsbrandkorps i et vist omfang vilkunne finansiere leje af lokaler, faciliteter mv. på samme måde, som det sker i dag,når kommunerne uddanner frivillige, og herunder benytter Beredskabsstyrelsens facili-teter.Beredskabsstyrelsen vil herudover vederlagsfrit kunne tilbyde aktiviteter, hvor der ori-enteres om styrelsens opgaver samt om uddannelsen som værnepligtig i redningsbe-redskabet.”Jeg kan henholde mig til det, Beredskabsstyrelsen har oplyst. Jeg kan i øvrigt tilføje, at deter aftalt med Beredskabsstyrelsen, at styrelsen tager kontakt til formanden for Grænseeg-nens Ungdomsbrandværn og til Aabenraa Kommune for at orientere om regler og mulighe-
der mv., samt om det ovenfor beskrevne arbejde vedrørende udviklingen af grundlaget foruddannelse inden for ungdomsbrandkorpsene.
Med venlig hilsen
Nicolai Wammen