Forsvarsudvalget 2012-13
FOU Alm.del
Offentligt
1283458_0001.png
1283458_0002.png
1283458_0003.png
Folketingets ForsvarsudvalgChristiansborg
FORSVARSMINISTEREN24. september 2013Folketingets Forsvarsudvalg har den 13. september 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 372til forsvarsministeren, som hermed besvares.

Spørgsmål nr. 372:

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen fra Ivan B. Jensen, Skørping vedrørendeforsvarsforliget, jf. FOU alm. del - bilag 188.”

Svar:

I medfør af forsvarsforliget 2010-2014 blev der i regi afUdvalget for analyser af forsvaretudarbejdet en række budgetanalyser med henblik på at sikre effektiviseringer i forsvaret ogbidrage til bedre økonomistyring og øget gennemsigtighed i forsvarets økonomiske forhold.I udvalget var der været deltagelse af repræsentanter fra Forsvarsministeriet, Finansmini-steriet og Forsvarskommandoen. Konsulentvirksomheden McKinsey & Company bistod ud-valgets arbejde.Udvalgets rapport fra juni 2012: ”Effektiviseringer og bedre økonomistyring – Afrapporteringaf budgetanalyser af forsvaret” er tilgængelig på Forsvarsministeriets hjemmeside. På side52 til 56 i rapporten beskrives budgetanalyserne i forhold til forsvarets materielvedligehol-delse.På vedligeholdelsesområdet har budgetanalyserne fokuseret på dels den operative, frontlin-jevedligeholdelse – det såkaldte vedligeholdelsesniveau I (VN I), dels den tunge vedligehol-delse ved forsvarets hovedværksteder - det såkaldte vedligeholdelsesniveau II (VN II). Forså vidt angår det operative værkstedsniveau (VN I) anfører rapporten bl.a. følgende:
”I analysen af VN I-værkstederne er der i modsætning til VN II ikke samme data-grundlag til rådighed. Der foreligger fx ikke sammenligninger af tid anvendt på kunde-_______________________________________________________________________________________________________________________________________________HOLMENS KANAL 421060 KØBENHAVN KTELEFON: 33 92 33 20TELEFAX: 33 32 06 55MAIL: [email protected]WEB: www.FMN.DKCVR: 25-77-56-35EAN: 5798000201200
relaterede opgaver ved forsvarets VN I-værksteder. Vurderingerne af potentialer foreffektiviseringer vedr. VN I-værkstederne er derfor foretaget ved kvalitative sammen-ligninger med observationerne fra VN II-værkstederne. Analysen viser, at hovedpartenaf de observationer, som indikerer muligheder for effektiviseringer af VN II, genfindesi samme eller større omfang for VN I.”Rapporten anførte desuden:
”Da VN I-værkstederne som udgangspunkt er placeret på alle flyve- og flådestationersamt kaserner, er VN I-værkstederne præget af en stor geografisk spredning, hvilketvanskeliggør udnyttelsen af stordriftsfordele, herunder kapacitetsudjævninger vedsvingende aktivitet. Dertil kommer, at bemandingen i frontlinjevedligeholdelse endvi-dere er dimensioneret af hensynet til uddannelsesstøtte, beredskab og indsættelse iinternationale operationer. Alt i alt bliver placeringen af en given vedligeholdelsesop-gave ved VN I således en relativt omkostningskrævende løsning. Tilgangen til effekti-visering af VN I er derfor, at der kan arbejdes med sikring af, at bemandingen i front-linjevedligeholdet er ”netop tilstrækkelig”, og flest mulige opgaver som udgangspunktløses ved VN II. I takt med, at relevante delområder overflyttes fra VN I til VN II, vilde i højere grad kunne gøres til genstand for effektiviseringer via intern optimering el-ler udlicitering.”Vedrørende effektiviseringsmulighederne for den tunge vedligeholdelse (VN II), anslår rap-porten, på baggrund af vurderinger fra McKinsey & Company, at der vil kunne realiseres eteffektiviseringspotentiale på 20-25 pct. af den samlede omkostningsbaseline. For så vidtangår effektiviseringsmulighederne på det det operative værkstedsniveau (VN I), anførerrapporten følgende:
”For frontlinjevedligeholdet (VN I) anbefaler McKinsey & Company, at der frem for etegentlig potentialeskøn fastsættes et konservativt, indikerende effektiviseringsmål påhalvdelen af det procentvise effektiviseringspotentiale på VN II eller ca. 10 pct. af om-kostningsbaseline…”Der er således ikke tale om, at McKinsey i deres rapport har draget samme konklusion, forså vidt angår VN I, som er draget for VN II.Budgetanalyserne og udvalgets rapport indgik i forarbejdet til den nuværende Forsvarsaftale2013-2017, der blev indgået mellem regeringen og Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Allian-ce og Det Konservative Folkeparti den 30. november 2012. I forsvarsaftalens bilag vedrø-rende effektiviseringstiltag fremgår følgende om forsvarets materielvedligeholdelse:
”Forsvaret har mulighed for at opnå en bedre udnyttelse af værkstedskapacitetengennem konsolidering af værkstedsstrukturen. Der er derfor enighed om, at forsvaret iforligsperioden gennemfører en omfattende effektivisering af vedligeholdelsesstruktu-ren med henblik på at opnå en bedre kapacitetsudnyttelse. Endvidere vurderes det,hvorvidt der kan findes yderligere effektiviseringer i forsvarets materielvedligehold ek-sempelvis gennem udlicitering af dele af området.”
Med venlig hilsen
Nicolai Wammen