Forsvarsudvalget 2012-13
FOU Alm.del
Offentligt
1287316_0001.png
1287316_0002.png
Folketingets ForsvarsudvalgChristiansborg
FORSVARSMINISTEREN7. oktober 2013Folketingets Forsvarsudvalg har den 12. september 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 370til forsvarsministeren, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra BertelHaarder (V).

Spørgsmål nr. 370:

”Deltager Danmark i militært samarbejde med Visegrad landene, og i givet fald om hvad ogpå hvilken måde?”

Svar:

Det danske forsvar har samarbejde med en lang række lande. Samarbejdet varierer natur-ligvis i omfang og indhold. Samarbejdet inkluderer også Visegrad-landene, dvs. Polen, Tjek-kiet, Ungarn og Slovakiet.Blandt det eksisterende samarbejde kan fremhæves samarbejdet i regi af det multinationalekorpshovedkvarter i Stettin i Polen. Hovedkvarteret blev oprindeligt oprettet som et trilate-ralt samarbejde mellem Polen, Tyskland og Danmark. En række yderligere lande er efterføl-gende blevet tilknyttet hovedkvarteret, som indgår i NATO’s styrkestruktur. Af Visegrad-landene er – udover Polen – også Tjekkiet, Slovakiet og Ungarn tilknyttet korpset.Endvidere indgår Danmark i et multinationalt helikopter-initiativ, som er startet i rammen afNATO og som har til formål at understøtte indsættelsen af helikoptere i operationer i Afgha-nistan. Tjekkiet har formandskabet for initiativet, og et tjekkisk delprojekt støttes bl.a. afDanmark.Søværnet samarbejder med den polske flåde på daglig basis gennem det såkaldte SUCBAS-samarbejde (Surveillance Cooperation Baltic Sea). SUCBAS er et flådesamarbejde mellem_______________________________________________________________________________________________________________________________________________HOLMENS KANAL 421060 KØBENHAVN KTELEFON: 33 92 33 20TELEFAX: 33 32 06 55MAIL: [email protected]WEB: www.FMN.DKCVR: 25-77-56-35EAN: 5798000201200
Polen, Tyskland, Sverige, Finland, Estland, Letland, Litauen og Danmark. SUCBAS er enhjørnesten for udveksling af farvandsovervågningsinformation og samarbejde i Østersøom-rådet inden for bl.a. søfartssikkerhed og miljø.Endelig kan oplyses, at der inden for rammen af NATO, og herunder særligt det såkaldteSmart Defence initiativ, er samarbejde mellem forskellige grupper af lande omkring konkreteprojekter. Dansk forsvar arbejder også her meget gerne sammen med de respektive forsvari Visegrad-landene, som det også er tilfældet – med Polen – i et dansk ledet projekt vedr.multinationalt ammunitionssamarbejde.
Med venlig hilsen
Nicolai Wammen