Forsvarsudvalget 2012-13
FOU Alm.del
Offentligt
1289122_0001.png
1289122_0002.png
1289122_0003.png
Folketingets ForsvarsudvalgChristiansborg
FORSVARSMINISTEREN10. oktober 2013Folketingets Forsvarsudvalg har den 12. september stillet følgende spørgsmål nr. 369 tilforsvarsministeren, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra ikkemedlemaf udvalget (MFU) Bertel Haarder (V).

Spørgsmål nr. 369:

”Hvordan har regeringen arbejdet for at etablere tiltag, som styrker det nordiske beredskabinden for områder som naturkatastrofer, redningstjeneste til søs samt ved katastrofer somfølge af krigsførsel med kemiske, biologiske, radiologiske og atomare midler?”

Svar:

Beredskabsstyrelsen er anmodet om en udtalelse til brug for besvarelsen af spørgsmålet.
Beredskabsstyrelsen har i den anledning oplyst følgende:”Med udgangspunkt i den nordiske Haga-erklæring fra april 2009 om et udbygget nor-disk samarbejde på beredskabsområdet har der været gennemført en lang række pro-jekter og udredninger på myndighedsniveau. Det er projekter inden for redningstjene-ste, herunder samarbejde om redningsindsats til søs, samt forskning og udvikling un-der norsk ledelse. Endvidere er der tale om projekter om CBRN-forhold (kemisk, biolo-gisk, radiologisk og nuklear) samt øvelser og uddannelse under svensk ledelse, udred-ning om strategisk lufttransport til katastrofeområder under finsk ledelse samt projek-ter og udredninger om samarbejde om kriseportaler, anvendelse af frivillige, hold-nings- og adfærdspåvirkende brandforebyggelse samt prædeployering af udvalgte ka-paciteter under dansk ledelse.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________HOLMENS KANAL 421060 KØBENHAVN KTELEFON: 33 92 33 20TELEFAX: 33 32 06 55MAIL: [email protected]WEB: www.FMN.DKCVR: 25-77-56-35EAN: 5798000201200
Inden for det nukleare beredskab finder der allerede i dag et omfattende samarbejdested mellem de nordiske lande. Dette samarbejde styrkes løbende gennem udvidelseaf de områder og aktiviteter, hvorom der samarbejdes.Således har det danske nukleare beredskab blandt andet deltaget i øvelser sammenmed nordiske samarbejdspartnere med henblik på at styrke evnen til at imødegå trus-ler fra radiologiske og nukleare materialer. Der er planlagt deltagelse i yderligere øvel-ser, hvorved samarbejdet styrkes samtidig med, at beredskabets kapaciteter og kom-petencer udvikles.Beredskabsstyrelsen har – ud over de sædvanlige aktiviteter inden for det nordiskesamarbejde – deltaget i en stor fælles øvelse, REFOX, i Sverige i 2012, som omfattedetiltag til at imødegå trusler fra radiologiske og nukleare materialer. Desuden er en må-leøvelse med deltagelse af nukleare beredskabsmyndigheder og strålebeskyttelses-myndigheder fra Norge, Sverige, Island og Danmark under planlægning. Øvelsen skalfinde sted i Hviderusland og vil derved samtidig indeholde udveksling af erfaringer ogteknologi mellem de nordiske lande og Hviderusland.Herudover har Beredskabsstyrelsen også deltaget i fællesnordiske øvelser såsom Ska-Gex11, hvor scenariet vedrørte brandbekæmpelse på en færge i Oslofjorden, og hardeltaget sammen med forsvaret og enheder fra de øvrige nordiske lande i en RECCEX-øvelse i Danmark, hvor der er fokus på uheld med kemiske stoffer.Desuden har Beredskabsstyrelsen kontakt til de øvrige nordiske lande i både OPCW-regi (Organisation for Prohibition of Chemical Weapons) og i NATO’s SIBCRA’s arbejde(Sampling and Identification of biological, chemical and radiological agents) eksempel-vis i forbindelse med OPCW’s årlige analysetests vedrørende kemiske kampstoffer ogSIBCRA’s udarbejdelse af standardprocedurer for eksempelvis prøvetagning og analyseaf de kemiske kampstoffer.De nordiske udenrigsministre besluttede i 2011 at vedtage en nordisk solidaritetser-klæring, hvoraf det fremgår, at skulle et af de nordiske lande blive ramt af en kata-strofe, vil de andre lande på anmodning bistå med relevante midler. Blandt andet medbaggrund i denne målsætning besluttede de nordiske beredskabsministre i juni 2013at vedtage Haga II-erklæringen, hvori der blev udtrykt en hensigt om at udbygge detnordiske samarbejde yderligere.På det nordiske beredskabsministermøde i juni 2013 blev det således besluttet atigangsætte en analyseproces i tiden frem til 2015. Det blev besluttet at gennemføreen analyse af det nordiske samarbejde på myndighedsniveau. Formålet med analysen
er at afdække det eksisterende nordiske samarbejde samt at afdække nationale for-hold i forbindelse med værtsnationsstøtte, dvs. de praktiske forudsætninger for atkunne modtage udenlandsk katastrofehjælp. Analysen skal resultere i en konkret ogmålrettet handlingsplan for den fortsatte udvikling af det nordiske beredskabssamar-bejde. Det samlede arbejde forventes at ligge færdig i 2015. Danmark indgår i dettearbejde på lige fod med de øvrige nordiske lande.Det kan tilføjes, at det med den politiske aftale om redningsberedskabet for perioden2013-2014 blev besluttet at videreudvikle det nordiske samarbejde på beredskabsom-rådet.”Jeg kan henholde mig til det, Beredskabsstyrelsen har oplyst.Endelig kan jeg henvise til min samtidige besvarelse af spørgsmål nr. 371 og til min besva-relse den 20. september af spørgsmål S 2381 stillet af samme spørger.”
Med venlig hilsen
Nicolai Wammen