Forsvarsudvalget 2012-13
FOU Alm.del
Offentligt
1280869_0001.png
1280869_0002.png
Folketingets ForsvarsudvalgChristiansborg
FORSVARSMINISTEREN16. september 2013Folketingets Forsvarsudvalg har den 22. august 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 352 tilforsvarsministeren, som hermed besvares.

Spørgsmål nr. 352:

”Vil ministeren forklare reglerne for forsvarets helikopterredningstjeneste, og herunder be-skrive om beredskabet er 24/7, og om f.eks. redningshelikopteren i Roskilde må flyve ambu-lance om natten til småøer i Smålandsfarvandet, hvilket personale helikopteren bemandesmed, hvordan udgifterne fordeles i forhold til kommuner, region og forsvar, samt om rekvi-renten kan komme til at betale”

Svar:

Forsvarskommandoen er anmodet om en udtalelse til brug for Forsvarsministeriets besvarel-se.Forsvarskommandoen har i den anledning oplyst følgende:”Forsvaret skal til stadighed kunne opretholde et eftersøgnings- og redningsberedskab i ogomkring Danmark. I den forbindelse er Forsvaret pålagt at støtte det nationale redningsbe-redskab ved at opretholde tre redningshelikoptere på døgnberedskab. Under særlige vejr-forhold etableres et fjerde helikopterberedskab på Bornholm.En redningshelikopter på beredskab er bemandet med 6 besætningsmedlemmer, beståendeaf en fartøjschef (pilot), en 2. pilot, en systemoperatør (radio- og radaroperatør/2. redder),en tekniker, en 2. tekniker (redder) samt en læge.Forsvaret yder, udover eftersøgnings- og redningsberedskab, også helikopterassistance tilredningsberedskabet, politiet samt sygehusvæsenet. Assistancen udføres som livsvigtig pa-
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________HOLMENS KANAL 421060 KØBENHAVN KTELEFON: 33 92 33 20TELEFAX: 33 32 06 55MAIL: [email protected]WEB: www.FMN.DKCVR: 25-77-56-35EAN: 5798000201200
tient- og organtransport. Assistancen ydes alene, hvor andre civile, statslige ressourcer vur-deres at være utilstrækkelige eller ikke kan tilvejebringes inden for en rimelig tid.Alle anmodninger om akutte ambulanceflyvninger bliver imødekommet i størst muligt om-fang under hensyntagen til den primære opgave med eftersøgning og redning.Ambulanceflyvning med Forsvarets redningshelikoptere rekvireres af Regionernes AMK vagt-centraler (Akut Medicinsk Koordineringscenter). Den rekvirerende AMK-Vagtcentral skalvælge den billigste transportform, som samtidig varetager patientens tarv bedst muligt.AMK-Vagtcentralen rekvirerer transport med Forsvarets redningshelikoptere, når alle andremuligheder for lufttransport er udtømte eller i situationer, hvor opgavens natur gør Forsva-rets redningshelikopter til det mest optimale valg.I forbindelse med Forsvarets støtte til sundhedsvæsenet er den nuværende praksis, at For-svaret ikke modtager økonomisk refusion for den støtte, der er ydet.”Jeg kan henholde mig til det af Forsvarskommandoen oplyste.
Med venlig hilsen
Nicolai Wammen