Forsvarsudvalget 2012-13
FOU Alm.del
Offentligt
1306437_0001.png
1306437_0002.png
Folketingets ForsvarsudvalgChristiansborg
FORSVARSMINISTEREN29. november 2013Folketingets Forsvarsudvalg har den 26. november 2012 stillet følgende spørgsmål nr. 35 tilforsvarsministeren, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Nikolaj Vil-lumsen (EL).

Spørgsmål nr. 35:

”Ministeren bedes redegøre for proceduren ved arkivering af videooptagelser fra danskemilitæroperationer og oversende denne til udvalget”.

Svar:

Spørgsmålet er et af de i alt 15 spørgsmål, som den 26. november 2012 blev stillet efterønske fra Nikolaj Villumsen (EL), og som alle relaterer sig til operation Green Desert (derfandt sted i Irak den 25. november 2004) samt de verserende retssager, som en række ira-kere, der blev tilbageholdt i forbindelse med operationen, har anlagt mod Forsvarsministeri-et.Den 20. december 2012 besvarede min forgænger spørgsmålet foreløbigt og oplyste, atForsvarsministeriet til brug for besvarelsen havde anmodet Forsvarskommandoen om enudtalelse og derfor ikke kunne besvare spørgsmålet inden for fristen.Forsvarsministeriet har modtaget følgende udtalelse fra Forsvarskommandoen til besvarelseaf det rejste spørgsmål:
”Videooptagelser fra operationer udført af enheder udsendt i international tjeneste arkiveressom udgangspunkt ved den udsendte enhed. Arkivering finder sted på baggrund af en kon-kret vurdering af, hvorvidt materialet er bevaringsværdigt. Når et udsendelseshold afløses,overdrages materialet til det nye hold eller slettes forud for hjemrejse. Ved missionens af-slutning hjemtages arkiveret materiale til den pågældende operative kommando, der arkive-_______________________________________________________________________________________________________________________________________________HOLMENS KANAL 421060 KØBENHAVN KTELEFON: 33 92 33 20TELEFAX: 33 32 06 55MAIL: [email protected]WEB: www.FMN.DKCVR: 25-77-56-35EAN: 5798000201200
rer materialet i forsvarets elektroniske sags- og dokumenthåndteringssystem. Videomateria-le kan ved behov hjemsendes til den operative kommando forud for en missions afslutning.Det kan finde sted, hvis materialet skal indgå i en national sag eller eksempelvis anvendes iforbindelse med retsforfølgelse af formodede pirater.”Mere generelt giver dette spørgsmål og andre spørgsmål fra Forsvarsudvalget, der relaterersig til operation Green Desert, mig anledning til principielt at bemærke, at der er et hensynat tage til såvel arbejdet i den nedsatte undersøgelseskommission om den danske krigsdel-tagelse i Irak og Afghanistan som til domstolene, der aktuelt behandler de oven for nævnteretssager.Der bør principielt ikke udvikle sig et parallelt undersøgelsesforløb i forhold til det undersø-gelsesarbejde, som undersøgelseskommissionen er nedsat for at varetage.
Med venlig hilsenNicolai Wammen