Forsvarsudvalget 2012-13
FOU Alm.del
Offentligt
1276465_0001.png
Folketingets ForsvarsudvalgChristiansborg
FORSVARSMINISTEREN30. august 2013Folketingets Forsvarsudvalg har den 6. august 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 347 tilforsvarsministeren, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Nikolaj Vil-lumsen (EL).

Spørgsmål nr. 347:

”Vilforsvarsministeren sikre, at tolkene i Afghanistan sikres mulighed for at kunne henvendesig direkte til de danske myndigheder gennem eksempelvis telefon og mail i stedet for atvære tvunget til at gå til det afghanske politi, og at det sikres, at tolkene har adgang til op-lysning om denne mulighed, eksempelvis via den danske ambassade i Afghanistans hjem-meside?”

Svar:

Jeg kan konstatere, at mulighederne for at henvende sig til danske myndigheder foreligger.Som led i implementeringen er den danske tolkeaftale blevet oversat til engelsk, dari ogpashto og er bl.a. lagt ud på ambassaden i Kabuls hjemmeside med information om, hvorman kan henvende sig, hvis man er tidligere tolk for de danske styrker i Afghanistan, ogman af den årsag er truet. På ambassadens hjemmeside fremgår tydelige kontaktoplysnin-ger, bl.a. e-mailadresse, telefonnr. og faxnr., herunder er der angivet en e-mail adresse,hvorigennem der kan rettes direkte henvendelse til forsvaret.Der er ikke stillet noget krav om, at tolke skal gå til politiet, før de henvender sig til danskemyndigheder. Der opfordres alene til, at eventuelle intimiderende hændelser eller chikaneogså rapporteres til det afghanske politi, som har ansvaret for sikkerheden i Afghanistan.Hvis der er tolke, som ikke føler sig trygge ved at gå til politiet, står det dem selvfølgelig fritfor at kontakte danske myndigheder direkte.Med venlig hilsenNicolai Wammen_______________________________________________________________________________________________________________________________________________HOLMENS KANAL 421060 KØBENHAVN KTELEFON: 33 92 33 20TELEFAX: 33 32 06 55MAIL: [email protected]WEB: www.FMN.DKCVR: 25-77-56-35EAN: 5798000201200