Forsvarsudvalget 2012-13
FOU Alm.del
Offentligt
Folketingets ForsvarsudvalgChristiansborg
FORSVARSMINISTEREN9. september 2013Folketingets Forsvarsudvalg har den 28. juni 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 341 til for-svarsministeren, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Ellen TraneNørby (V).Spørgsmål nr. 341:
”Ministeren bedes på baggrund af artiklen "Regning for grønlandsk oliekatastrofe ender iDanmark" i MX (Metroexpress) den 24. juni 2013, i detaljer redegøre for de præcise forhold,der gør sig gældende for oprydning efter en olieforurening ved udvinding, lækage fra skibeller anden type forurening i farvandene omkring Grønland såvel udenfor som indenfor sø-territoriet. Herunder bedes oplyst, hvilke omkostninger der vil skulle afholdes af henholdsvisGrønland og Danmark.”
Svar:
Som udgangspunkt gælder princippet om, at den, der er ansvarlig for forurening i farvande-ne omkring Grønland, skal afholde udgifter til beredskab og bekæmpelse. Dette gælderuanset forureningskilden og både inden for og uden for Grønlands søterritorium.Grønlands Selvstyre oplyser følgende:”Det fremgår af råstofloven for Grønland, at den der udøver råstofvirksomheder ansvarlig for etablering af et passende beredskab til afværgelse af bekæm-pelse af forurening. Inden aktiviteter påbegyndes, og løbende under aktivite-terne, vurderer Naalakkersuisuts råstofmyndighed om beredskabet for denkonkrete aktivitet er tilstrækkelig og råstofmyndigheden fører tilsyn med dette.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________HOLMENS KANAL 421060 KØBENHAVN KTELEFON: 33 92 33 20TELEFAX: 33 32 06 55MAIL: [email protected]WEB: www.FMN.DKCVR: 25-77-56-35EAN: 5798000201200
Råstofloven i Grønland pålægger objektivt ansvar for skader, der forvoldes vedvirksomhed eller aktiviteter omfattet af råstofloven, jf. § 92, stk. 1 og stk. 4.Kapitel 14 i råstofloven pålægger objektivt ansvar og oprydningsforpligtigelserfor miljøskader, der defineres bredt og således også dækker forurening og ska-der på klima og natur.Objektivt ansvar medfører, at den ansvarlige er forpligtiget til at foretage op-rydning og er ansvarlig for skader, uanset hvad der er årsag hertil. Lov om be-skyttelse af havmiljøet er sat i kraft for Grønland, denne pålægger ligeledesforureneren ansvar og oprydningsforpligtigelse, samt betaling af eventuelle of-fentlige myndigheders udgifter til oprydning. Herudover kan den ansvarligeifalde kriminalretligt ansvar. Råstofmyndigheden udøver på vegne af Naalak-kersuisut beføjelserne, der er tillagt Naalakkersuisut i medfør af § 68, stk. 2 ilov om beskyttelse af havmiljøet i henhold til aktiviteter efter råstofloven.Naalakkersuisut kræver meget store finansielle garantier og forsikringer fra ret-tighedshaver vedrørende oprydningsforpligtigelser m.v. for at sikre at udgifter-ne betales.”Det kan supplerende oplyses, at der blandt andet som følge af udviklingen i aktiviteten i degrønlandske farvande er iværksat et afklarende arbejde vedrørende myndighedskompeten-cerne i relation til havmiljøområdet i Grønland. Relevante myndigheder i Danmark og Grøn-land vil blive inddraget i arbejdet.
Med venlig hilsen
Nicolai Wammen