Forsvarsudvalget 2012-13
FOU Alm.del
Offentligt
1270729_0001.png
1270729_0002.png
1270729_0003.png
1270729_0004.png
1270729_0005.png
1270729_0006.png
1270729_0007.png
Vedtægter
DanskBrand- og sikringstekniskInstitutJernholmen 12DK-2650 HvidovreTlf. +45 36 34 90 00Fax +45 36 34 90 01
§1
Navn, stiftelse og hjemstedVirksomhedens navn er Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut (DBI). Virksomhe-den er stiftet den 8. august 1991. Hjemstedet er Hvidovre kommune, KøbenhavnsAmt.
§2
FormålDansk Brand- og sikringsteknisk Institut (DBI) er en selvejende og almennyttigvirksomhed, i det følgende benævnt virksomheden. Virksomhedens formål er atyde teknologisk service, herigennem skal virksomheden bidrage til at styrke er-hvervslivets konkurrencemæssige rammebetingelser, herunder fremme innovation,udvikling, ressourceoptimering mv., til gavn for erhvervsliv og samfund. For tideninden for følgende områder:BrandteknologiSikringsteknologiSkadeforebyggelse
Virksomheden skal være uafhængig af særinteresser og eksterne parter. Almennyt-ten sikres gennem forskning, udvikling, publicering og formidling på internationaltniveau inden for virksomhedens områder.Den teknologiske service udvikles og leveres på markedsmæssige vilkår, mensdriftsoverskud forbliver i virksomheden til videreudvikling af denne.§3Virksomhedens kapitalforhold1)2)For virksomhedens forpligtelser hæfter alene den til enhver tid virksomhedentilhørende formue.Ingen af virksomhedens stiftere, initiativtagere eller bidragydere har som så-danne andel i eller krav på virksomhedens formue, ligesom de ikke kan dragestil ansvar for virksomhedens handlinger, undladelser eller forpligtelser.Virksomhedens formue og øvrige ressourcer skal anvendes til fremme af de i §2 nævnte almennyttige formål.
3)
§4
Bestyrelsens funktion og overordnede opgaver1)2)Bestyrelsen har inden for de af nærværende vedtægter afstukne grænser denhøjeste myndighed i alle virksomhedens anliggender.Bestyrelsen ansætter og afskediger virksomhedens direktion, der som mini-mum består af én administrerende direktør, som i sit virke er ansvarlig overforbestyrelsen. Bestyrelsen udstikker overordnede retningslinier for den daglige
2
3)
ledelse af virksomheden. Bestyrelsen kan efter eget skøn ansætte yderligere todirektører.Bestyrelsen udarbejder sammen med direktionen en forretningsorden, deromfatter alle de punkter i reglerne for fondsbørsnoterede aktieselskaber, der errelevante set i lyset af virksomhedens særlige juridiske status.Bestyrelsen fører tilsyn med virksomhedens aktiviteter og dattervirksomhederog påser, at disse udføres og ledes på en sund, redelig og forsvarlig måde og ioverensstemmelse med vedtægterne og gældende lovgivning. Herudover be-slutter bestyrelsen i overensstemmelse med virksomhedens formål, jævnfør §2, virksomhedens strategi og politik og kontrollerer, at disse bliver ført ud i li-vet.Bestyrelsen påser, at virksomhedens administration, herunder bogføring ogformueforvaltning, kontrolleres på en efter virksomhedens forhold tilfredsstil-lende måde. Herunder behandler og godkender bestyrelsen de af direktionenudarbejdede budgetter. Bestyrelsen gennemgår og godkender virksomhedensårsrapport, herunder bestyrelsens og direktionens beretning og resultatopgø-relse samt revisionsprotokollatet.
4)
5)
§5
Bestyrelsens sammensætning, kompetence og honorering1) Virksomhedens bestyrelse består af 5-7 vedtægtsvalgte medlemmer samt de afmedarbejderne valgte medlemmer.2) De vedtægtsvalgte medlemmer skal så vidt muligt repræsentere redningsbe-redskaberne, politiet, forsikringserhvervet, industrien, forskning og udviklingog sikkerhedsbranchen.3) Nye vedtægtsvalgte medlemmer af virksomhedens bestyrelse vælges af besty-relsens vedtægtsvalgte medlemmer. Til valget kræves 2/3 stemmeflerhedblandt de vedtægtsvalgte medlemmer af bestyrelsen. Bestyrelsen skal konsulte-re direktionen, før nye vedtægtsvalgte medlemmer af bestyrelsen vælges.4) Uanset antallet af medarbejdere, kan medarbejderne ved virksomheden vælgemedarbejdere som medlemmer af virksomhedens bestyrelse. Valget gennem-føres efter de i selskabslovgivningen til enhver tid gældende regler om antal,valgret, valgbarhed, valgperiode, afstemningsprocedure, udtræden af bestyrel-sen m.v.5)De vedtægtsvalgte medlemmer af virksomhedens bestyrelse vælges for 3 år adgangen, regnet fra den 1. maj, der ligger nærmest det tidspunkt, på hvilket detpågældende bestyrelsesmedlem har modtaget valg. I tilfælde af vakanceblandt de vedtægtsvalgte bestyrelsesmedlemmer kan de vedtægtsvalgte besty-relsesmedlemmer vælge et nyt bestyrelsesmedlem for den resterende periode.Med mindre særlige forhold taler herfor, kan en person kun beklæde hvervetsom vedtægtsvalgt bestyrelsesmedlem i tre valgperioder i træk. Som valgperi-ode i denne forstand medregnes ikke et valg efter stk. 4, sidste punktum.
6)
3
7)
De vedtægtsvalgte medlemmer af bestyrelsen vælger af deres midte en for-mand og en næstformand. Valget som formand, henholdsvis næstformand,gælder for resten af den pågældendes valgperiode. Formand og næstformandkan genvælges. Bestyrelsen kan vælge formanden som arbejdende bestyrel-sesformand på nærmere mellem bestyrelsen og den arbejdende bestyrelses-formand aftalte vilkår.
8) Ved formandens midlertidige forfald fungerer næstformanden som formand. Itilfælde af formandens død eller varige forfald vælges en ny formand i overens-stemmelse med stk. 7.9)De vedtægtsvalgte bestyrelsesmedlemmer skal fratræde den 1. maj i det år,som følger efter kalenderåret, i hvilket de fylder 70 år.
10) Ved valg og genvalg af vedtægtsvalgte medlemmer af bestyrelsen skal dertages hensyn til kompetencebehovet i bestyrelsen. Bestyrelsesmedlemmer skalvælges som led i en åben og begrundet personel fornyelsesproces i bestyrelsenmed fokus på at etablere en løbende justering af den overordnede kompeten-ceprofil. Ved valget af bestyrelsesmedlemmer påses, at bestyrelsens medlem-mer som helhed har den fornødne strategiske, videnskabelige, forretnings-mæssige og markedsmæssige kompetence for at fremme virksomhedens for-mål. Der må ikke være flere personer fra samme virksomhed, koncern, brancheeller organisation samtidigt i bestyrelsen. Opstår der, som følge af ændringer ibestyrelsesmedlemmernes beskæftigelse, en situation, hvor denne bestemmel-se ikke efterleves, kan de pågældende bestyrelsesmedlemmer dog forblive i be-styrelsen i resten af deres valgperioder.11) Bestyrelsesmedlemmerne honoreres inden for forsvarlige rammer, der modsva-rer bestyrelsens arbejdsindsats og ansvar og svarer til sædvanen i sammenlig-nelige selskaber, fonde m.v.§ 5ABestyrelsens kontinuitet1)For at sikre, at den kompetence og aktivitet, som virksomheden har udviklet,kan bevares, og virksomheden kontinuerligt kan videreudvikle sig, skal virk-somhedens bestyrelse ikke undergå nogen forandring i forbindelse med ved-tagelsen af disse vedtægter og den dermed forbundne afvikling af virksomhe-dens repræsentantskab.Bestyrelsens medlemmer på tidspunktet for vedtagelsen af disse vedtægter skali henseende til deres medlemskab af bestyrelsen stilles, som om de var blevetvalgt til bestyrelsen på det tidspunkt, da de senest blev udpeget til bestyrelsenaf repræsentantskabet eller blev valgt af virksomhedens medarbejdere.Denne bestemmelse (§ 5A) udgår fra vedtægterne, når det sidste medlem afbestyrelsen, der tidligere er blevet udpeget af repræsentantskabet, fratrædersom bestyrelsesmedlem.
2)
3)
4
§6
Personlige anfordringer og forudsætninger1)2)Bestyrelsesmedlemmer og direktører i virksomheden skal være myndige.Direktører i virksomheden kan ikke vælges som medlem af bestyrelsen, ligesomøvrige medarbejdere ved virksomheden ikke kan vælges som vedtægtsvalgtemedlemmer.Et bestyrelsesmedlem kan til enhver tid udtræde af bestyrelsen.Et bestyrelsesmedlem, der gør sig skyldig i en handling, som gør den pågæl-dende uværdig til fortsat at være medlem af bestyrelsen, skal udtræde af besty-relsen.Et bestyrelsesmedlem, som på grund af længerevarende sygdom eller andensvækkelse har vist sig ude af stand til at beklæde hvervet som medlem af besty-relsen, skal udtræde af bestyrelsen.Såfremt særlige omstændigheder begrunder dette, f.eks. konflikter eller inhabi-litet, kan resten af bestyrelsen ved enstemmighed afsætte et vedtægtsvalgtmedlem af bestyrelsen. En afsættelsesbeslutning kan kun træffes på et besty-relsesmøde, der har en sådan behandling som eneste punkt på dagsordenen.Det pågældende bestyrelsesmedlem deltager ikke i dette bestyrelsesmøde.
3)4)
5)
6)
§7
TavshedspligtBestyrelsens medlemmer har tavshedspligt med hensyn til alt, hvad de erfarer ideres egenskab af bestyrelsesmedlemmer.
§8
Bestyrelsens beslutninger1)Bestyrelsen er beslutningsdygtig, når mere end halvdelen af bestyrelses-medlemmerne og herunder formanden eller næstformanden er til stede, medmindre vedtægterne foreskriver andet.I tilfælde af stemmelighed er formandens stemme afgørende.Har et bestyrelsesmedlem en særlig personlig eller økonomisk interesse i ensag, der er til behandling i bestyrelsen, kan det pågældende bestyrelsesmed-lem ikke deltage heri. Bestyrelsen afgør endeligt, om et eller flere medlemmeraf denne grund må undlade at deltage i sagens behandling. Et bestyrelsesmed-lem, der jævnligt befinder sig i en sådan situation, eller som må forventesjævnligt at komme til dette, skal udtræde af bestyrelsen.
2)3)
5
§9
Bestyrelsesmøder1)2)3)4)Bestyrelsen afholder mindst fire møder om året.Formanden indkalder til bestyrelsesmøde ved skriftlig meddelelse til hvertenkelt medlem.Der indkaldes med mindst 8 dages varsel, medmindre de til behandling væ-rende spørgsmål fordrer, at beslutning træffes forinden.Bestyrelsesmøde indkaldes efter formandens bestemmelse eller senest 14 dageefter, at to medlemmer af bestyrelsen, virksomhedens administrerende direktøreller virksomhedens revisor har fremsat ønske herom.Direktionen deltager i bestyrelsens møder, med mindre bestyrelsen i de enkeltetilfælde træffer anden bestemmelse. Derudover kan bestyrelsen tillade at andremedarbejdere deltager i bestyrelsesmøderne.Mødeindkaldelse skal indeholde dagsorden og være vedlagt eventuelle forslag.Afgørelse vedrørende emner, der ikke er sat på dagsordenen, kan ikke træffesmed mindre samtlige bestyrelsesmedlemmer accepterer, at emnet behandles.Formanden leder bestyrelsens forhandlinger.Der optages referat af forhandlingerne. Referatet udsendes til bestyrelsensgodkendelse og fremlægges til underskrift på bestyrelsens følgende møde.
5)
6)7)8)9)
§ 10
ForretningsudvalgBestyrelsen kan nedsætte et forretningsudvalg, hvis medlemmer skal være med-lemmer af bestyrelsen. Bestyrelsens formand og næstformand skal være medlem-mer af forretningsudvalget. Forretningsudvalgets øvrige sammensætning og be-myndigelse fastsættes af bestyrelsen. Direktionen deltager i forretningsudvalgetsmøder, med mindre bestyrelsen i særlige tilfælde træffer anden beslutning. Derud-over kan forretningsudvalget tillade, at andre medarbejdere deltager i forretnings-udvalgets møder.
§ 11
Tegningsregler1)2)Virksomheden tegnes af formanden eller næstformanden i forening med entento bestyrelsesmedlemmer eller med virksomhedens administrerende direktør.Bestyrelsen kan meddele prokura, enkel eller kollektiv, og meddele andensærlig fuldmagt til at tegne virksomheden i nærmere angivne anliggender.
6
§ 12
Vedtægtsændringer m.v.Til ændring af vedtægterne, ophævelse af virksomheden, sammenlægning med enanden selvejende virksomhed eller et selvejende institut eller en fond m.v. ellerændring af formålsbestemmelsen i vedtægternes § 2 kræves at et sådant forslagskal have været behandlet på to på hinanden følgende bestyrelsesmøder og vedbegge møder har opnået tilslutning fra mindst 2/3 af alle bestyrelsens medlemmer.
§ 13
Regnskab og revision1)2)Virksomhedens regnskabsår er kalenderåret.Årsrapporten skal opgøres i henhold til årsregnskabslovens regler. Årsrappor-ten vil i øvrigt være at udarbejde efter de bevilgende myndigheders til enhvertid udstukne retningslinier.Årsregnskabet skal revideres af en af bestyrelsen valgt statsautoriseret revisor.Den af bestyrelsen godkendte årsrapport skal foreligge inden udgangen afhvert års april måned.Driftsoverskud må kun anvendes til fremme af virksomhedens formål.
3)4)5)§ 14
Likvidation og ophør, formuens anvendelse1)I tilfælde af, at beslutning om likvidation eller ophør er truffet i overensstem-melse med § 12, udpeger bestyrelsen efter samråd med Ministeriet for Viden-skab, Teknologi og Udvikling en eller flere likvidatorer.Såfremt virksomheden ophører ved indlemmelse i en anden selvejende, al-mennyttigt virksomhed med teknisk/naturvidenskabeligt formål, kan dens for-mue overgå hertil. I andre tilfælde af ophør og likvidation skal virksomhedensformue anvendes til at fremme den teknisk-videnskabelige forskning og så vidtmuligt inden for de områder, som er beskrevet i § 2. Hvorledes dette skal ske,afgøres af bestyrelsen efter samråd med Ministeriet for Videnskab, Teknologiog Udvikling.I intet tilfælde kan formuen helt eller delvist overgå til nogen af stifterne, initia-tivtagerne eller andre bortset fra almennyttige, selvejende institutioner medteknisk/naturvidenskabelige formål eller offentlige forskningsinstitutioner pådet teknisk/naturvidenskabelige område.Godkendt af bestyrelsen den 18. november 2008
2)
3)
7