Forsvarsudvalget 2012-13
FOU Alm.del
Offentligt
1269780_0001.png
1269780_0002.png
Folketingets ForsvarsudvalgChristiansborg
FORSVARSMINISTEREN16. juli 2013Folketingets Forsvarsudvalg har den 19. juni 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 329 til for-svarsministeren, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Nikolaj Villum-sen (EL).

Spørgsmål nr. 329:

”Auditør Kristian Kirk Petersen udtaler i en artikel i Berlingske den 16. april 2013, at Auditør-korpset var "kommet til en blindgyde" vedrørende John Dalby. Er ministeren ovenpå de se-neste afsløringer i Dagbladet Arbejderen om Green Desert Operationen enig i, at det vil væ-re muligt for Auditørkorpset at gå videre med sagen? Der henvises til artiklen på Berling-ske’s hjemmeside den 16. april 2013: ”Hvor mange forklaringer kan man give og stadig blivetroet?””.

Svar:

Forsvarets Auditørkorps er i anledning af spørgsmålet blevet anmodet om en udtalelse.Forsvarets Auditørkorps udtaler i den anledning følgende:
”Generalauditoriatet har til brug for besvarelsen anmodet Auditøren i København om enudtalelse.Auditøren i København har i den anledning bl.a. oplyst, at den igangværende undersø-gelse/efterforskning vedrørende operation Green Desert har til formål at afdække, hvor-vidt der er begået strafbare forhold i 2011/12 i forbindelse med, at Kammeradvokatenmodtog oplysning fra Forsvarskommandoen om, at der ikke blev foretaget billed- oglydoptagelser under operationen, hvilket i dag kan tilbagevises efter fremkomsten afvideomateriale._______________________________________________________________________________________________________________________________________________HOLMENS KANAL 421060 KØBENHAVN KTELEFON: 33 92 33 20TELEFAX: 33 32 06 55MAIL: [email protected]WEB: www.FMN.DKCVR: 25-77-56-35EAN: 5798000201200
Den igangværende undersøgelse/efterforskning har således til formål at klarlægge,hvorvidt personer i Forsvaret enten groft uagtsomt eller forsætligt har afgivet urigtigeeller vildledende oplysninger til Forsvarskommandoen om, hvorvidt der blev optaget vi-deo under operationen, i hvilken forbindelse navnlig den daværende bataljonschef harværet mistænkt, idet han i december 2011 meddelte Forsvarskommandoen, at der ikkeblev foretaget videooptagelser.Anders Kærgaard er hidtil det eneste vidne, som har forklaret, at den tidligere batal-jonschef med sikkerhed havde viden om videooptagelserne, idet Kærgaard angiveligtforeviste videoen for bataljonschefen på dennes kontor, hvilket bataljonschefen imidler-tid har nægtet. Kærgaard har oplyst, at et vidne, som han ikke ønsker at oplyse identi-teten på, kan bekræfte hans forklaring omkring bataljonschefens viden, eftersom detpågældende vidne efterfølgende tog videobåndet fra bataljonschefen og gav det tilKærgaard.Østre Landsret har den 25. juni 2013 stadfæstet Københavns Byrets kendelse af 4. april2013, hvorefter Anders Kærgaard pålægges tvangsbøder i 6 måneder, eller indtil hanlever op til sine forpligtelser som vidne, jf. retsplejelovens § 168, stk. 1.Auditøren i København har endvidere oplyst, at det fortsat er hans opfattelse, at efter-forskningen er nået en ”blindgyde” rent bevismæssigt, idet der er tale om såkaldt ”på-stand mod påstand-situation”. Dagbladet Arbejderens oplysninger ses ikke at ændreherpå.”
Med venlig hilsen
Nick Hækkerup