Forsvarsudvalget 2012-13
FOU Alm.del
Offentligt
1269748_0001.png
1269748_0002.png
Folketingets ForsvarsudvalgChristiansborg
FORSVARSMINISTEREN16. juli 2013Folketingets Forsvarsudvalg har den 19. juni 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 326 til for-svarsministeren, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Nikolaj Villum-sen (EL).

Spørgsmål nr. 326:

”Ministeren bedes redegøre for, hvorfor en så stor militær operation som Green Desert bleviværksat på baggrund af en enkelt kilde med lav troværdighed? Der henvises til, at det vi-des fra Target Folderen, at oplysningerne om operationens mål kom fra en enkelt kilde (side5, pkt. 1.4 "The targets have been reported by only [overstreget] and can not as yet beconfirmed by other sources") og fra Post Operation Report’en, at denne kilde var bedømt tilat have den mest usikre grad af troværdighed (pkt 2.1 "As such the information was difficultto evaluate and was assesed to be from a single source F6").”

Svar:

Til brug for besvarelsen er Forsvarskommandoen anmodet om en udtalelse. Forsvarskom-mandoen har i den anledning oplyst følgende:
”Deltagelse i operationen ses primært initieret med baggrund i to forhold, der begge vurde-res at have betydning.De irakiske sikkerhedsstyrkers anmodning om støtte til operationen
Det var væsentligt for den generelle opgaveløsning, at der var opbygget tillid mellem deirakiske sikkerhedsstyrker og DANCON/IRAK.Operationen i området AZ ZUBAYR var en irakisk ledet operation, som DANCON var an-modet om at støtte og mentorere den irakiske gennemførelse heraf.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________HOLMENS KANAL 421060 KØBENHAVN KTELEFON: 33 92 33 20TELEFAX: 33 32 06 55MAIL: [email protected]WEB: www.FMN.DKCVR: 25-77-56-35EAN: 5798000201200
DANCON IRAK, hold 4 havde netop til opgave at støtte, uddanne og mentorere de iraki-ske sikkerhedsstyrker bl.a. 601 og 602 bataljon. Et afslag på støtte til operationen vurde-res potentielt at kunne have undermineret det samarbejde hold 4 havde startet med deirakiske sikkerhedsstyrker.Den efterretningsmæssige situation i området AZ ZUBAYR
Target Folderen er ikke skrevet mhp. at orientere hjemlige myndigheder. Target Folde-ren er et bilag til en operationsbefaling til de enheder, som skal deltage i operationen.Den medtager således ikke alle efterretningsmæssige forhold for området, da mange afdisse allerede er kendt for de udførende enheder, som en del af deres grundlæggende”situational awareness”.Target Folderen angiver en kilde, men DANCON/IRAK havde derudover opbygget et ef-terretningsmæssigt billede af området i AZ ZUBAYR.”
Med venlig hilsen
Nick Hækkerup