Forsvarsudvalget 2012-13
FOU Alm.del
Offentligt
1267501_0001.png
1267501_0002.png
Folketingets ForsvarsudvalgChristiansborg
FORSVARSMINISTEREN2. juli 2013Folketingets Forsvarsudvalg har den 12. juni 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 312 til for-svarsministeren, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Troels LundPoulsen (V) og Gitte Lillelund Bech (V).

Spørgsmål nr. 312:

”I forlængelse af samrådet den 11. juni 2013 bedes ministeren oplyse, om der er udarbejdeten sikkerhedsgodkendelse af Small Planet Airlines i forbindelse med, at selskabet fik opga-ven med at stå for transporten af soldater og materiel til og fra Afghanistan. I bekræftendefald bedes det oplyst, hvem der har udarbejdet og givet sikkerhedsgodkendelsen af selska-bet og kopi af sikkerhedsgodkendelsen bedes fremsendt til udvalget.”

Svar:

Til brug for besvarelsen har Forsvarskommandoen oplyst,”at det litauiske selskab Small
Planet Airlines er certificeret efter det Europæiske Luftfartssikkerhedsagentur (EASA) reg-ler.”Forsvarskommandoen har endvidere oplyst følgende:
”Det Europæiske Luftfartssikkerhedsagentur er et EU agentur, der er den kontrolle-rende myndighed i Europa. EASA er dermed den kontrollerende myndighed for trafik-styrelsen i Danmark, samt de andre EU stater, der sikrer, at flyselskaber bosiddendei, eller som beflyver lufthavne i Europa, opfylder alle krav til sikkerhed, luftdygtighedog vedligeholdelse af fly samt uddannelse af piloter.Supplerende hertil kan det oplyses, at det er de respektive landes trafikstyrelser - påengelsk normalt benævnt Civil Aviation Agency - der er den udøvende myndighedoverfor luftfartsselskaberne og blandt andet udsteder nødvendige certifikater og tilla-delser i de respektive lande._______________________________________________________________________________________________________________________________________________HOLMENS KANAL 421060 KØBENHAVN KTELEFON: 33 92 33 20TELEFAX: 33 32 06 55MAIL: [email protected]WEB: www.FMN.DKCVR: 25-77-56-35EAN: 5798000201200
Det er blandt andet disse certifikater, som DSV har kontrolleret udstedelsen af, ogsom forsvaret efterfølgende har fået tilsendt til brug for forsvarets egen godkendelseaf selskabet. Certifikatet er vedlagt som bilag. Det skal understreges, at godkendel-sen til at drive et luftfartsselskab med rettigheder til at gennemføre kommercielleflyvninger udstedes ved det enkelte lands trafikstyrelse.Forsvaret anser det ikke for nødvendigt at gennemføre en egentlig militær sikker-hedsgodkendelse af selskabet ved Forsvarets Efterretningstjeneste i forbindelse medkontraheringen med selskabet, hvorfor dette ikke er sket.”Jeg kan henholde mig til det, som Forsvarskommandoen har oplyst.Med venlig hilsen
Nick Hækkerup