Forsvarsudvalget 2012-13
FOU Alm.del
Offentligt
Folketingets ForsvarsudvalgChristiansborg
FORSVARSMINISTEREN01. Juli 2013Folketingets Forsvarsudvalg har den 3. juni 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 290 til for-svarsministeren, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Nikolaj Villum-sen (EL).Spørgsmål nr. 290:
”Ministeren bedes oplyse, hvilke sanktioner der er foretaget mod de soldater, der formode-des at have foretaget private optagelser af tilbageholdte under operation Green Desert, jf.side 10 i redegørelsen, da dette strider mod The Law of Armed Conflict, jf. Forsvarschefensredegørelse af 14.maj 2013.”Svar:
Forsvarskommandoen er anmodet om en udtalelse til brug for Forsvarsministeriets besvarel-se.Forsvarskommandoen har oplyst følgende:”Det er uafklaret, hvem der foretog videooptagelsen, og på hvilket grundlag optagelse fandtsted. Der eksisterer derfor ikke et tilstrækkeligt grundlag for at overveje sanktioner.”Jeg kan endvidere henvise til Forsvarets Auditørkorps udtalelse udarbejdet i tilknytning tilbesvarelse af Forsvarsudvalgets samrådsspørgsmål AE af 10. juni 2013, hvoraf fremgår:”Det kan oplyses, at Auditøren i København har indledt følgende undersøgelser i anledningaf operation Green Desert den 25. november 2004 i Al-Zubair i Irak:Den 10. december 2010 indledte auditøren en undersøgelse på baggrund af de i mediernefremførte påstande om, at dansk militært personel angiveligt skulle have overværet, at ira-_______________________________________________________________________________________________________________________________________________HOLMENS KANAL 421060 KØBENHAVN KTELEFON: 33 92 33 20TELEFAX: 33 32 06 55MAIL: [email protected]WEB: www.FMN.DKCVR: 25-77-56-35EAN: 5798000201200
kiske sikkerhedsstyrker mishandlede en eller flere personer, som blev tilbageholdt af selv-samme sikkerhedsstyrker i forbindelse med operationen.Den 28. februar 2011 indstillede auditøren efterforskningen i sagen. Begrundelsen for afgø-relsen var, at et muligt strafansvar for manglende indgriben og/eller manglende vidererap-portering fra dansk personels side under alle omstændigheder måtte antages at være for-ældet, jf. straffelovens § 93, stk.1. Herefter – og da yderligere efterforskning ikke kunneforventes at fremskaffe oplysninger af væsentlig betydning for sagens afgørelse – blev ef-terforskningen indstillet i medfør af retsplejelovens § 749, stk. 2.Den 23. oktober 2012 indledte auditøren en ny efterforskning i sagen på baggrund af etvidneudsagn fra en tidligere efterretningsofficer, der deltog i operationen, samt et videoklip,som advokat Christian Harlang fremlagde.Undersøgelsen er fortsat verserende.Når auditøren – trods afgørelsen i 2011 – har valgt at indlede ny efterforskning i sagen, erdet for at afdække, hvorvidt der er begået strafbare forhold i de efterfølgende forløb, hvordet bl.a. er kommet frem, at Kammeradvokaten i marts 2012 har modtaget oplysninger fraForsvarskommandoen om, at der ikke blev foretaget billed- og lydoptagelser underoperationen. Den igangværende undersøgelse har således til formål at klarlægge, hvorvidtpersoner i Forsvaret enten groft uagtsomt eller forsætligt har afgivet urigtige ellervildledende oplysninger om det under operation Green Desert passerede.”
Med venlig hilsen
Nick Hækkerup