Forsvarsudvalget 2012-13
FOU Alm.del
Offentligt
1262168_0001.png
1262168_0002.png
Folketingets ForsvarsudvalgChristiansborg
FORSVARSMINISTEREN19. juni 2013Folketingets Forsvarsudvalg har den 23. maj 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 275 til for-svarsministeren, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra ikkemedlem afudvalget (MFU) Karsten Lauritzen (V).

Spørgsmål nr. 275:

”I forlængelse af FOU alm. del – spm. 172, bedes ministeren besvare, hvad sandsynlighe-den er for, at miljøberedskabet er i stand til at overholde HELCOM-anbefalingen vedrørendeen reaktionstid til ulykkestedet på højst otte timer, hvis en miljøulykke måtte finde sted iLimfjordens østlige del syd for Vodskov, da der særligt hér, pga. fjordens krumning, er for-højet risiko for en miljøulykke ved især kollisioner, velvidende at miljøberedskabet er lokali-seret i Frederikshavn med miljøfartøj af typen SEATRUCK. Ministeren bedes endvidere be-svare, om det i samme situation er muligt at overholde HELCOM-anbefalingernes reaktions-tid, hvis vejrforholdene ikke er ideelle, velvidende at miljøfartøjer af denne type, kun underideelle vejrforhold, har en maksimal fart på 9 knob.”

Svar:

Forsvarskommandoen er anmodet om en udtalelse til brug for Forsvarsministeriets besva-relse.Forsvarskommandoen har i den anledning oplyst følgende:”Det samlede miljøberedskab består af de egentlige miljøskibe af SEATRUCK- og SUP-PLY-klassen samt søværnets maritime indsatsenheder og marinehjemmeværnets fartø-jer af 800-, 850- og 900-klassen.Disse skibe og fartøjer er geografisk placeret i overensstemmelse med anbefalingerne iForsvarsministeriets kapacitetsundersøgelse vedrørende havmiljø.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________HOLMENS KANAL 421060 KØBENHAVN KTELEFON: 33 92 33 20TELEFAX: 33 32 06 55MAIL: [email protected]WEB: www.FMN.DKCVR: 25-77-56-35EAN: 5798000201200
Marinehjemmeværnsfartøjerne af 900-Klassen er udrustet med flydespærringer. Demarinehjemmeværnsfartøjer, der ikke medbringer flydespærringer permanent, vilvære i stand til at medbringe de kystflydespærringer, som bliver leveret af søvær-net til fartøjerne.Alle marinehjemmeværnsfartøjer udgør således en væsentlig del af havmiljøbered-skabet, idet reaktionstiden ud til en forurening, uanset hvor i de danske farvandeulykken måtte ske, vil være relativ kort på grund af placeringen af fartøjerne. Forså vidt angår Limfjordens østlige del syd for Vodskov, er der eksempelvis placeretet marinehjemmeværnsfartøj i Aalborg.På baggrund af ovenstående vurderes HELCOM-anbefalingerne normalt at ville kunneoverholdes.Der henvises derudover til besvarelse af Forsvarsudvalgsspørgsmål 172 og 268.”Jeg kan henholde mig til det, Forsvarskommandoen har oplyst.
Med venlig hilsen
Nick Hækkerup