Forsvarsudvalget 2012-13
FOU Alm.del
Offentligt
1185438_0001.png
Folketingets ForsvarsudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. 001-08103Den 27. november 2012
Folketingets Forsvarsudvalg har i brev af 31. oktober 2012 stillet følgende spørgsmål nr. 23(alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra udvalgets medlemmer.

Spørgsmål nr. 23 (alm. del)

Vil andre end Forsvaret kunne foretage søopmåling ved Grønland og hvem kunne det i givetfald tænkes at være?

Svar

Der er mulighed for, at andre end forsvaret vil kunne foretage søopmåling ved Grønland.Allerede i dag foretager private firmaer søopmåling, for eksempel i forbindelse medhavneopmålinger, og i Danmark eksempelvis også til forarbejde til opførelse afvindmølleparker og udlægning af kabler.Private firmaer skal søge den danske stat om tilladelse til søopmåling. Det er en betingelse fortilladelsen, at de resulterende rådata fremsendes til Kort- og Matrikelstyrelsen. I de flestetilfælde er der ikke behov for det samme detaljeringsniveau i private søopmålinger som iopmåling til søkortproduktion. Derfor kan private søopmålinger ikke altid anvendes i søkort.Hvis private søopmålinger skal anvendes til søkortfremstilling, vil der udover krav omkvalificeret opmålingsudstyr også være krav om, at søopmålingsfirmaet anvender personel,som har en godkendt hydrografisk uddannelse. Søopmålerne skal kunne betjene detavancerede udstyr og være i stand til at efterbehandle og kvalitetssikre de store datamængderunder opmålingen. De skal også kunne vurdere, om eventuelle nyopdagede skær, lavvandedeområder og lignende kan være til fare for skibstrafikken i området, så der kan udsendesøjeblikkelige navigationsadvarsler.Supplerende kan det bemærkes, at dybdedata i deres rå form betragtes som følsommeinformationer, om end ikke klassificeret, så i samlet form som nationalt følsommeoplysninger, der ikke bør komme uvedkommende til kendskab.Brugen af private firmaer som supplement til den nuværende søopmåling i grønlandskefarvande vil kræve, at der afsættes yderligere ressourcer, herunder også til den efterfølgendesøkortproduktion.Der er i dag ikke aktuelle planer om at udlicitere søopmålingsopgaven.
Ida Auken
/
Kåre Clemmesen
Miljøministeriet • Børsgade 4 • 1215 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk