Forsvarsudvalget 2012-13
FOU Alm.del
Offentligt
1328813_0001.png
1328813_0002.png
Folketingets ForsvarsudvalgChristiansborg
FORSVARSMINISTEREN30. januar 2014Folketingets Forsvarsudvalg har den 17. april 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 224 til for-svarsministeren, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Nikolaj Villum-sen (EL).

Spørgsmål nr. 224:

”Ministeren bedes oversende alle dokumenter, der omhandler suspensionen og ophørelsenaf suspensionen for overdragelse af Afghanske fanger. Deriblandt de breve sendt mellemdet britiske Treasury Solicitor's Department til advokatfirmaet Leigh Day & Co solicitor's, iefteråret 2012.”

Svar:

Den 15. maj 2013 besvarede min forgænger spørgsmålet foreløbigt og oplyste bl.a., at ”En
række af de af spørgsmålet omfattede dokumenter må forventes at indgå i undersøgelses-kommissionens arbejde. Det fremgår af § 31 i lov om undersøgelseskommissioner, at derikke uden samtykke fra undersøgelseskommissionen må gives aktindsigt efter lov om offent-lighed i forvaltningen i materiale, der indgår i undersøgelsen. Bestemmelsen har til formål atsikre, at der ikke udleveres materiale, hvis udleveringen vil være skadelig for kommissionensgennemførelse af sin undersøgelse. Det er derfor naturligt, at forelægge spørgsmålet omudlevering af det i spørgsmålet nævnte materiale for undersøgelseskommissionen, inden dertages stilling til, hvorvidt materialet bør udleveres.Spørgsmålet om Forsvarsministeriets udlevering af materiale til Folketingets Forsvarsudvalghar været forelagt for Irak og Afghanistan Kommissionen med anmodning om, at Kommissi-onen tager stilling til spørgsmålet om samtykke til udleveringen efter § 31 i lov om undersø-gelseskommissioner. Kommissionens formand og juridiske sekretær har mundtligt tilkende-givet, at denne bestemmelse om samtykke til udlevering af dokumenter næppe omfatterministres udlevering af materiale som led i besvarelse af spørgsmål fra Folketinget. Mere_______________________________________________________________________________________________________________________________________________HOLMENS KANAL 421060 KØBENHAVN KTELEFON: 33 92 33 20TELEFAX: 33 32 06 55MAIL: [email protected]WEB: www.FMN.DKCVR: 25-77-56-35EAN: 5798000201200
generelt har de dog samtidig fremhævet, at formålet med nævnte bestemmelse i § 31 i lovom undersøgelseskommissioner er at give undersøgelseskommissioner mulighed for at hin-dre parallelle undersøgelser, som kan skade deres arbejde. Det kan i den forbindelse oply-ses, at Irak og Afghanistan Kommissionens hidtidige praksis i aktindsigtssager har væretikke at give samtykke til udlevering materiale, der indgår i Kommissionens undersøgelse,medmindre dette materiale allerede er offentligt tilgængeligt.På denne baggrund finder jeg det rigtigst alene at stille materialet til rådighed for Forsvars-udvalget i Forsvarsministeriet. Medlemmer af udvalget, som gerne vil gennemlæse materia-let, kan således kontakte Ministersekretariatet i Forsvarsministeriet med henblik på at arran-gere de nærmere praktiske forhold.
Med venlig hilsen
Nicolai Wammen