Forsvarsudvalget 2012-13
FOU Alm.del
Offentligt
1186890_0001.png
1186890_0002.png
NOTAT
Søkort og SøopmålingJ.nr. 001-08103Ref. larsh, sv, suslaDen 19. oktober 2012
Redegørelse om tidshorisonten for søopmålingen af de 3 prioriterede områder af de grønlandskefarvande samt for indarbejdelsen af disse opmålinger - herunder opmålingsresultaterne fra 2012 - i degrønlandske søkortTidshorisonten for færdiggørelse af søopmålingen i de tre prioriterede områder i sydvest GrønlandPrioriteringen af søopmåling af de grønlandske farvande er opdelt i følgende tre områder (jf. svaret på GRU 2011-2012alm. del – spm. 18):Prioritet 1: Genmåling af sejlruterne til de store grønlandske havnebyer (Nuuk, Sisimiut, Uummannaq, Aasiaat,Maniitsoq, Qaqortoq, Nanortalik, Paamiut, Ilulissat og Narssaq)Prioritet 2: Måling af indenskærsruterne fra Upernavik til Kap FarvelPrioritet 3: Måling af farvande og ruter, der er aktuelle i forbindelse med udvikling af turisme og andre erhverv.
Prioritet 1 søopmålingen forventes afsluttet i opmålingssæsonen 2013.Prioritet 2 søopmålingen er for ca. 70 % vedkommende dækket af ruter med tilstrækkelig søopmåling. Opmålingen af denresterende del af prioritet 2 området forventes at være afsluttet indenfor 5-10 år.For prioritet 3 søopmåling kan der ikke angives en endelig tidshorisont. Søopmåling er blevet foretaget i følgende fjordepå vestkysten, der er af interesse for krydstogttrafikken: Prins Christians Sund, Tasermiut Fjord, Lichtenau Fjord, IgalikoFjord, Skov Fjord, Brede Fjord, Godthåbs Fjordsystemet, Fiskefjord (Olivinmine), Evighedsfjorden, Søndre Strømfjord.Den videre opmålingsindsats vedrørende prioritet 3 vil løbende blive prioriteret i samarbejde med Grønlands Selvstyre,Forsvaret og andre interessenter på baggrund af de behov, der identificeres som følge af forventningerne til udviklingen ikommerciel sejlads, herunder også krydstogtsejlads.Den praktiske planlægning og gennemførelse af søopmålingen i Grønland er underlagt hensyntagen til vejr- og isforhold,og opmålingssæsonen løber normalt fra april til og med september måned. Typisk vil det på grund af vinterisen ikke væremuligt at foretage søopmåling i den nordlige del af området fra Asiat til Upernavik i de første måneder afopmålingssæsonen. Storisen kan også umuliggøre søopmåling i det sydligste Grønland fra Kap Farvel til Pamiut i detidlige sommermåneder.For at få mest ud af sæsonen deles opmålingsindsatsen derfor typisk i tre hovedområder, efter hvor forholdende eroptimale for årstiden. I april-maj opmåles i området fra Pamiut-Sisimiut. Fra juni- juli opmåles i området fra Sisimiut ognordover til Upernavik, og fra august til september opmåles typisk i området fra Pamiut til Kap Farvel. Områdernesudstrækning varierer fra år til år afhængig af isens aktuelle udbredelse.I praksis vil der i hvert af hovedområderne blive gennemført søopmåling i alle de tre prioriteter. Opmålingen planlæggessåledes for at udnytte opmålingssæsonen bedst muligt og dermed optimere udbyttet af opmålingsindsatsen de enkelte år.
Indarbejdelsen af de prioriterede søopmålinger - herunder opmålingsresultaterne fra 2012 - i degrønlandske søkortDe søopmålingsdata, der er indsamlet i sæsonen 2012, vil indgå i oprettede, elektroniske søkort, som vil blive udgivet i2013 og 2014, jf. oversigten nedenfor.Områder, hvor der er foretaget søopmåling i 2012Udenskærs ved NuukGodthåbsfjordenUdenskærs ved KangamiutEvighedsfjordenSdr. StrømfjordOmrådet nord for SisimiutOpmålingsdata fra 2012udgives i søkort i år201320132014201420142014
Det område, hvori der foretages søopmåling, er dækket af i alt 65 papirsøkort, som det er aftalt skal oprettes, digitaliseresog udgives i perioden til og med 2018 jf. samarbejdsaftalen om søkortlægning indgået mellem daværende miljøministerog Selvstyret i 2009, som i øvrigt overholdes. Heraf er i alt 13 søkort på nuværende tidspunkt udgivet efter at væreoprettet og digitaliseret.For at udnytte opmålingssæsonen bedst muligt foretages der hvert år søopmålinger forskellige steder indenfor hele detområde, der er dækket af de 65 søkort, og søopmålingerne indarbejdes herefter i søkortene i takt med at disse oprettes ogdigitaliseres. Nye opmålingsdata er således indarbejdet i 13 søkort, der allerede er udgivet. Tilsvarende vil nye opmålingerblive indarbejdet i de resterende 52 søkort i takt med, at disse fremstilles. Der vil derfor være tilfælde, hvor nyesøopmålinger ikke med det samme omsættes i nye, digitale søkort.
2