Forsvarsudvalget 2012-13
FOU Alm.del
Offentligt
Folketingets ForsvarsudvalgChristiansborg
FORSVARSMINISTEREN16. april 2013Folketingets Forsvarsudvalg har den 21. marts 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 174 tilforsvarsministeren, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Hans Chri-stian Thoning (V).Spørgsmål nr. 174:
Ministeren bedes redegøre for, hvilket arbejde der er foregået med henblik på at få grøn-lænderne til at tage mere aktivt del i beredskabet i Grønland, herunder både i det generelleberedskab og på hjemmeværnssiden.Svar:
Beredskabsstyrelsen og Hjemmeværnskommandoen er anmodet om en udtalelse til brug forForsvarsministeriets besvarelse.Beredskabsstyrelsen har i den anledning oplyst følgende:”Forebyggelse og bekæmpelse af ildebrand i Grønland og de hertil knyttede red-ningsopgaver hører under Grønlands Selvstyre, og opgaverne i den forbindelse erderfor ikke omfattet af den danske beredskabslov.Selvstyret har således lovgivningskompetencen og det overordnede ansvar for ogtilsyn med brand- og redningsberedskabet i Grønland, ligesom de grønlandskekommuner varetager det operative ansvar for brandslukningsopgaverne.Beredskabsstyrelsen har et tæt samarbejde med selvstyret på beredskabsområ-det, og styrelsen har gennem de senere år således gennemført en række konkre-te rådgivnings- og uddannelsesaktiviteter tilpasset og målrettet grønlandske for-hold med henblik på, at de grønlandske myndigheder og virksomheder kan op-bygge de fornødne kompetencer til at udvikle beredskabet. I 2008 bistod styrel-_______________________________________________________________________________________________________________________________________________HOLMENS KANAL 421060 KØBENHAVN KTELEFON: 33 92 33 20TELEFAX: 33 32 06 55MAIL: [email protected]WEB: www.FMN.DKCVR: 25-77-56-35EAN: 5798000201200
sen således det daværende hjemmestyre med at udarbejde ”Beredskabsplan forGrønland”. Efterfølgende blev der etableret et uddannelsesmæssigt samarbejdemellem Beredskabsstyrelsen, selvstyret og Kanukoka (De Grønlandske Kommu-ners Landsforening) for at implementere planen og kompetenceudvikle nøgle-medarbejdere fra grønlandske myndigheder, herunder kommunerne, og virksom-heder med kritiske samfundsfunktioner. I den forbindelse blev der i 2011 gen-nemført et kursus i samfundets beredskab i Nuuk, ligesom enkelte beredskabsan-svarlige fra selvstyret og kommunerne har deltaget i Beredskabsstyrelsens kurserfor samfundets beredskab i Danmark.Beredskabsstyrelsen rådgiver løbende selvstyret om beredskabsplanlægning mv.og bistår bl.a. i forbindelse med gennemgang af kommunernes beredskabsplaner.I øvrigt står Beredskabsstyrelsens kurser til rådighed for de grønlandske myndig-heder og virksomheder med kritiske samfundsfunktioner. Således gennemfører endel af holdlederne og indsatslederne i det grønlandske redningsberedskab dereslederuddannelser på Beredskabsstyrelsens Tekniske Skole. Herudover har Bered-skabsstyrelsen siden 2005 gennemført krisepsykologiske kurser i Grønland for en-kelte grønlandske myndigheder og virksomheder med kritiske samfundsfunktio-ner.Beredskabsstyrelsen er fortsat i løbende dialog med Grønlands Selvstyre for atudvikle samarbejdet og synliggøre, hvorledes Beredskabsstyrelsen kan bistå selv-styret med udviklingen af det grønlandske beredskab.Det nukleare beredskab, som er et rigsanliggende, varetages af Beredskabsstyrel-sen og omfatter bl.a. et måleberedskab, som består af en række målestationer,herunder i Grønland, og af mobile målehold. I Grønland udføres de landmobilemåleopgaver af politiet. Det indgår som et fundamentalt princip i en ny nuklearberedskabsplan, der er under udarbejdelse, at de grønlandske myndigheder ind-går i beredskabet.Det kan endelig oplyses, at Beredskabsstyrelsen som led i den politiske aftale omredningsberedskabet for 2013-14 i samarbejde med forsvaret undersøger mulig-hederne for at indgå i en arktisk beredskabsstyrke, som i samarbejde med degrønlandske myndigheder kan indsættes til eksempelvis eftersøgning og redning iGrønland. I 2012 har Beredskabsstyrelsen deltaget i øvelse SAREX Greenland Sea,hvor bl.a. et sådant samarbejde blev trænet, og også i år deltager styrelsen i entilsvarende øvelse.”
Hjemmeværnskommandoen har oplyst følgende:”Hjemmeværnskommandoen har ikke iværksat initiativer med henblik på af fågrønlænderne til at tage mere aktivt del i beredskabet i Grønland.”Jeg kan endvidere oplyse, at Forsvarsministeriet, blandt andet med baggrund i KongerigetDanmarks Strategi for Arktis (2011–2020) samt de nyligt indgåede forsvarsforlig og bered-skabsforlig, iværksætter initiativer med henblik på at undersøge mulighederne for at fågrønlænderne til at tage mere aktivt del i beredskabet i Grønland.Initiativerne vil blive gennemført i samarbejde med relevante myndigheder, ikke mindstGrønlands Selvstyre, og indgå som en del af den omfattende analyse af forsvarets opgave-løsning i Arktis, som skal gennemføres inden udgangen af 2014.Med venlig hilsen
Nick Hækkerup