Forsvarsudvalget 2012-13
FOU Alm.del
Offentligt
1231713_0001.png
1231713_0002.png
Folketingets ForsvarsudvalgChristiansborg
FORSVARSMINISTEREN1. april 2013Folketingets Forsvarsudvalg har den 14. marts 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 167 tilforsvarsministeren, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Nikolaj Vil-lumsen (EL).

Spørgsmål nr. 167:

”Ministeren bedes redegøre for, hvilke beslutninger der er truffet i henholdsvis USA, Norge,Tyskland, Sverige og Frankrig omkring beskyttelse og asyl til tolke fra Afghanistan.”

Svar:

Med hensyn til USA har de amerikanske myndigheder via den danske ambassade bl.a. op-lyst:”USA har mulighed for at tilbyde visa eller anden form for ophold (asyl eller flygtningesta-tus) til afghanske tolke, der har arbejdet for eller på vegne af USA, forudsat en række nær-mere specificerede kriterier kan opfyldes. Dette kan foregå på flere måder:Ved anvendelse af en dedikeret lovgivning målrettet mod afghanske tolke.Ved anvendelse af lovgivning gældende for alle afghanere, der har arbejdet for denamerikanske regering.Ved anvendelse af den generelle amerikanske immigrationslovgivning.”Det fremgår endvidere af oplysningerne fra USA, at der er en række specifikke betingelser,der skal være opfyldt for at kunne komme i betragtning som ansøger til de to førstnævntesærlige ordninger. Tolkene skal bl.a. være afghanske statsborgere, have været ansat i mi-nimum et år og have en direkte anbefaling af en tidligere chef, overordnede el. lign.I Norge oplyser det norske Justis- og beredskapsdepartement i en pressemeddelelse den27. februar 2013, at Norge har givet asyl til 21 tidligere ansatte afghanere med nærmeste
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________HOLMENS KANAL 421060 KØBENHAVN KTELEFON: 33 92 33 20TELEFAX: 33 32 06 55MAIL: [email protected]WEB: www.FMN.DKCVR: 25-77-56-35EAN: 5798000201200
familie inden for kvoten for overføringsflygtninge. Der er foretaget en individuel vurdering afi alt 106 ansøgere, som alle har været ansat af Norge i løbet af engagementet i Afghanistan.For så vidt angår Tyskland, er den danske ambassade i Berlin anmodet om at indhente bi-drag til besvarelsen ved det tyske forsvarsministerium. Svaret afventes fortsat.Det svenske forsvarsministerium har til Forsvarsministeriet oplyst, at den svenske regeringhar bedt det svenske forsvar om en analyse af den overordnede situation for de afghansketolke, der har arbejdet for de svenske styrker. På baggrund af det svenske forsvars tilbage-melding, overvejer den svenske regering sagen.Frankrig oplyser via den danske ambassade i Paris, at der er mulighed for tildeling af længe-revarende opholdstilladelse til lokalt rekrutteret civilt personel, som har arbejdet for de fran-ske styrker i Afghanistan. Ordningen er differentieret og muligheden for opholdstilladelseomfatter kun de lokalt rekrutterede civile, som vurderes at være mål for en umiddelbar, di-rekte og kritisk trussel.Forsvarsministeriet vil arbejde videre med at indhente oplysninger fra de pågældende lande.
Med venlig hilsenNick Hækkerup