Forsvarsudvalget 2012-13
FOU Alm.del
Offentligt
1232424_0001.png
1232424_0002.png
Folketingets ForsvarsudvalgChristiansborg
FORSVARSMINISTEREN3. april 2013Folketingets Forsvarsudvalg har den 7. marts 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 150 til for-svarsministeren, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Nikolaj Villum-sen (EL).

Spørgsmål nr. 150:

”Vil ministeren kontakte de afghanske myndigheder for at finde ud af, hvad der skete medfangen der blev holdt indespærret i tårnet i Gereshk 13. maj 2009 af afghanske sikkerheds-styrker og som, ifølge de danske soldater Thomas Bøkman Jacobsen og Jesper SteenbergLarsen, så ud til at blive udsat for mishandling? (Jvf. DR dokumentar Fangen i Tårnet på P121. februar 2013)”

Svar:

Som jeg forstår spørgsmålet, refererer det til den sag, som Forsvarets Auditørkorps har ud-sendt pressemeddelelse om den 21. februar 2013. Det vil sige den sag, hvor to danske sol-dater, Thomas Bøkman Jacobsen og Jesper Steenberg, har anmeldt en mistanke om, at enafghaner har været indespærret i et tårn, og at den pågældende så ud til at blive mishand-let.Som jeg har forstået af oplysningerne fra Forsvarets Auditørkorps var den person, som iføl-ge anmelderne holdtes indespærret i tårnet, tilbageholdt af afghanske sikkerhedsstyrker, ogikke en person oprindeligt tilbageholdt af danske styrker og efterfølgende overdraget til af-ghanske myndigheder.Havde den pågældende person været tilbageholdt af danske styrker og efterfølgende over-draget til afghansk varetægt ville den pågældende have været omfattet af Danmarks over-dragelsesaftale med Afghanistan. Efter aftalen er de afghanske myndigheder forpligtet til at_______________________________________________________________________________________________________________________________________________HOLMENS KANAL 421060 KØBENHAVN KTELEFON: 33 92 33 20TELEFAX: 33 32 06 55MAIL: [email protected]WEB: www.FMN.DKCVR: 25-77-56-35EAN: 5798000201200
underrette de danske styrker om retsforfølgelse eller løsladelse af personer, som de danskestyrker har overdraget, samt om enhver anden relevant ændring, der vedrører de af danskestyrker overdragne personer. Aftalen vedrører imidlertid kun personer tilbageholdt af danskestyrker og efterfølgende overdraget til afghansk varetægt. Danmark har således i medfør afaftalen ikke nogen adkomst til oplysninger om personer, der er tilbageholdt af afghanskemyndigheder.I lyset af ovenstående og de foreliggende oplysninger vedrørende sagen, herunder det afForsvarets Auditørkorps oplyste om anmeldelsens karakter, er der ikke grundlag for at rettehenvendelse til de afghanske myndigheder.
Med venlig hilsen
Nick Hækkerup