Forsvarsudvalget 2012-13
FOU Alm.del
Offentligt
1181701_0001.png
1181701_0002.png
Folketingets ForsvarsudvalgChristiansborg
FORSVARSMINISTEREN21. november 2012Folketingets Forsvarsudvalg har den 25. oktober 2012 stillet følgende spørgsmål nr. 15 tilforsvarsministeriet, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Villum Chri-stensen (LA).

Spørgsmål nr. 15:

”Kan ministeren, idet der henvises til brev af 20. september 2010 fra Korsør Havn til Forsva-rets Bygnings- og Etablissementstjeneste om vilkår for at udleje ny havneudbygning, oplysehvilke muligheder og økonomi, der er forventelige, hvis man vælger at samle alle flådeakti-viteterne i Korsør?”

Svar:

Forsvarskommandoen er anmodet om en udtalelse til brug for Forsvarsministeriets besvarel-se.Forsvarskommandoen har i den anledning oplyst følgende:”Brevet af 20. september 2010 fra Korsør Havn til Forsvarets Bygnings- ogEtablissementstjeneste omhandler tilbud på fortsat leje af dele af Korsør Havn,inklusiv tilbud om finansiering af en havneudbygning. Dette brev skal ses isammenhæng med de forhandlinger, Forsvarets Bygnings- og Etablissements-tjeneste på daværende tidspunkt havde med Korsør Havn om ny lejeaftale somled i tilpasningen af forholdene på Flådestation Korsør bl.a. til modtagelse af trenye fregatter i perioden 2011-2012. Brevet retter sig således ikke mod ”at sam-le alle flådeaktiviteterne i Korsør”.Korsør Havns tilbud blev af forsvaret vurderet som en form for finansiel leasing,hvilket forsvaret, jf. statens budgetvejledning, ikke har mulighed for at indgå i.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________HOLMENS KANAL 421060 KØBENHAVN KTELEFON: 33 92 33 20TELEFAX: 33 32 06 55MAIL: [email protected]WEB: www.FMN.DKCVR: 25-77-56-35EAN: 5798000201200
Forsvaret indgik derfor en mere traditionel lejeaftale med Korsør Havn jf. akt-stykke nr. 159 af 23. juni 2011.Forsvaret har netop gennemført en analyse af forsvarets, hjemmeværnets ogdet statslige beredskabs langsigtede behov for etablissementer, herunder ka-serner, flådestationer og flyvestationer. Denne etablissementsanalyse belyserogså muligheden for en eventuel samling af søværnets enheder på én af flåde-stationerne.Af etablissementsanalysen fremgår, at en eventuel samling af søværnets enhe-der og aktiviteterne i Korsør vil medføre behov for etablering af minimum 1.570meter kajanlæg i tillæg til det eksisterende kajareal. Hertil kommer behov foren omfattende flytning af værksteder, kontor- og indkvarteringsfaciliteter, de-poter, uddannelsesfaciliteter mv. På baggrund heraf og sammenholdt med denalternative mulighed for at samle enhederne på Flådestation Frederikshavn,findes det i etablissementsanalysen ikke relevant at undersøge en model forsamling af søværnets enheder i Korsør, da en sådan løsning umiddelbart blevvurderet dyrere end at samle søværnets enheder i Frederikshavn. Der er derforikke foretaget detaljerede beregninger over økonomien forbundet med eneventuel samling af søværnets enheder i Korsør.Forsvaret kan derfor ikke på det foreliggende grundlag vurdere anlægsudgif-terne ved en eventuel samling af søværnets enheder i Korsør”.
Med venlig hilsen
Nick Hækkerup