Forsvarsudvalget 2012-13
FOU Alm.del
Offentligt
1222996_0001.png
1222996_0002.png
1222996_0003.png
1222996_0004.png

NOTITS

Til:CC:Fra:Emne:
UdenrigsministerenDirektionen, ministersekretariatetNEA& SSP
J.nr.:Bilag:Dato:
8.R.2
4. februar 2013
Besvarelse af samrådsspørgsmål J fra FOU alm. del stillet efter ønske af Troels LundPoulsen (V)
Medlem af Folketinget Troels Lund Poulsen (V) har stillet nedennævnte spørgsmål tilstatsministeren den 16. november 2012 i Forsvarsudvalget. Statsministeren har bedt såveludenrigsministeren som justitsministeren om at deltage i og bidrage til samrådet.

Spørgsmål:

Ministeren bedes forklare og uddybe, hvilken dialog regeringen har med det grønlandskeselvstyre i forhold til kinesernes stigende engagement i Grønland og den politiske betydning iforhold til den indgåede Selvstyreaftale fra 2009.

Svar:

I denne sammenhæng er det oplagt at informere om vores initiativ til et”forstærket samarbejde mellem Grønland og Danmark på det udenrigs- ogsikkerhedspolitiske område”. Jeg vil starte med at fortælle om baggrundensamt bevægegrunden for dette initiativ, som mit ministerium har taget.I løbet af 2012 var vi vidne til et stigende internationalt engagement fragrønlandsk side og observerede tillige en øget mængde internationalekontakter til Grønland. Særligt råstofpotentialet i Grønland, men også Arktis-dagsordenen,har givet og giver fortsat anledning til markant international
2
interesse for Grønland, hvilket har affødt en betydelig mængde direktekontakter til selvstyret.Grønland og Danmark har i forvejen et godt samarbejde vedr. udenrigs- ogsikkerhedspolitikken, som der er retningslinjer for i bl.a. selvstyreloven. Menden seneste tids udvikling med forøget interesse for Grønland og øgedekontakter til og fra Grønland illustrerer et behov for et forstærket samarbejdeog en styrket mekanisme for udveksling af information på en bred række afudenrigs- og sikkerhedspolitiske spørgsmål – også selv om der ikke er aktuellespørgsmål, der skal afklares mellem regeringen og landsstyret.På den mådekan vi hurtigt og smidigt samarbejde om varetagelsen af rigsfællesskabetssamlede interesser og forpligtelser.Det centrale indhold af aftalen, der endnu ikke foreligger i færdig oggodkendt form,kan i korte træk beskrives som følger:At aftalen generelt baserer sig på principperne i selvstyreloven fra 2009.At man arbejder ud fra principperne om åbenhed, gensidighed ogfokuseret informationsudveksling.At aftalen omfatter alle områder af relevans for Grønlandsinternationale placering samt den generelle udenrigs-sikkerhedspolitiske og udenrigsøkonomiske udvikling.
3
At der etableres et dansk-grønlandsk højniveau kontaktforum forudenrigs- og sikkerhedspolitik, der mødes både virtuelt pervideokonference og fysisk.At drøftelserne omfatter koordination af og inddragelse i rejser, besøgog møder samt omfatter afrapportering fra vigtige besøg, møder omaktuelle emner af særlig interesse.At drøftelser også omfatter råstofområdet i det omfang, hvor der kanvære implikationer for rigets sikkerheds- og forsvarspolitik.Udkast til samarbejdsaftalen er blevet behandlet mellem Udenrigsministerietog Udenrigsdirektoratet ad 2 omgange. Vi har haft en forventning om, ataftalen ville kunne blive godkendt i marts, men pga. det grønlandskelandstingsvalg til afholdelse den 12. marts er en aftale i marts ikke givet.Fordi der er tale om en bredere samarbejdsaftale, der har til hensigt at styrkevores samarbejde på udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspolitikken,har viinddraget en række andre myndigheder i arbejdet med aftalen, herunder FE,PET, ForsvarsministerietogStatsministeriet.Gennemførelsen af en del af aftalen vil forudsætte et generelt løft afsikkerhedsprocedurerne i Grønland. PET har en løbende dialog medpolitimyndighederne i Grønland herom. Vi har samtidig kontakt med detnyetablerede center for Cybersikkerhed, der har givet tilsagn om at bidrage
4
med analyser og rådgivning i forhold til IT baserede trusler og angreb i detomfang, det ønskes fra grønlandsk side.Regeringen har tilbudtFærøerne en lignende aftale.Ifht. spørgsmålet om Kina og kinesisk engagement følger vi de kontakter, dermåtte være til Grønland, og jeg kan oplyse, at vi selvfølgelig er i dialog medGrønland om disse spørgsmål, ligesom vi er i dialog med Grønland om enlang række udenrigs- og sikkerhedspolitiske spørgsmål.Afslutningsvis vil jeg gerne fremhæve, hvad statsministeren rundede af med –nemlig, at der endnu ikke er direkte kinesisk engagement i Grønland, og atdet eneste storskalaprojekt, hvori kinesisk engagement aktuelt kunne tænkes,er jernmalmsmineprojektet i Godthåbsfjorden.Efter det oplyste er der endnuikke skaffet finansiering til det projekt.
SSP & NEA