Forsvarsudvalget 2012-13
FOU Alm.del
Offentligt
1220254_0001.png
1220254_0002.png
1220254_0003.png
Folketingets ForsvarsudvalgChristiansborg
FORSVARSMINISTEREN27. februar 2013Folketingets Forsvarsudvalg har den 5. februar 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 115 tilforsvarsministeren, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Nikolaj Vil-lumsen (EL).

Spørgsmål nr. 115:

”Ministeren bedes oplyse, hvad NATO har bedt Danmark bidrage med af materiel og perso-nale til indsatsen i Afghanistan”

Svar:

NATO’s behov for styrker til en given mission fremgår af en samlet behovsopgørelse, hvoridet er anført hvilke styrker og kapaciteter, der er påkrævet for at løse opgaverne relaterettil hver enkelt mission. Disse behovsopgørelser benævnes Combined Joint Statement of Re-quirements. Herudover kan NATO sende specifikke anmodninger om bidrag til de enkeltelande.Forsvarskommandoen er anmodet om en udtalelse til brug for Forsvarsministeriets besvarel-se. Forsvarskommandoen har i den anledning oplyst følgende:”Anmodningerne fra NATO til Danmark og andre lande om styrkebidrag til Afghanistan(ISAF) kommer fra Supreme Headquarters Allied Powers Europe (SHAPE). I den nuvæ-rende transitionsfase i Afghanistan, hvor ISAF overdrager ansvaret for varetagelse afen række opgaver til afghanerne selv, ændres styrkebehovene relativt hurtigt. Cirkahvert halve år udarbejder SHAPE således en ny liste over styrkebehov (Combined JointStatement of Requirements).SHAPE forventer, at de enkelte lande viderefører deres aktuelle styrkebidrag, så længeSHAPE ser behov for disse. De ikke opfyldte behov søges inddækket ved, at SHAPEfremsætter ønsker om specifikke styrkebidrag fra de enkelte lande. Dette udelukkerikke, at alle kan byde ind på de uopfyldte behov, hvorfor et uopfyldt behov i sig selv_______________________________________________________________________________________________________________________________________________HOLMENS KANAL 421060 KØBENHAVN KTELEFON: 33 92 33 20TELEFAX: 33 32 06 55MAIL: [email protected]WEB: www.FMN.DKCVR: 25-77-56-35EAN: 5798000201200
kan ses som en anmodning. Fordelingen af specifikke ønsker til de enkelte lande tagerså vidt muligt hensyn til landenes forventede muligheder (ressourcer, rådige kapacite-ter, geografisk placering af styrkebidrag i Afghanistan mv.). Men der vil fra SHAPE’sside altid være tale om et skøn, hvilket resulterer i, at relativt mange ønsker ikke imø-dekommes.Følgende beskriver de specifikke anmodninger fra SHAPE til Danmark, der har væretrelevante for perioden 2013-2014.Forsvarskommandoen modtog den 19. april 2012 en henvendelse fra SHAPE om dan-ske styrkebidrag til ISAF for første halvdel af 2013. Desuden skitserede brevet, hvor-dan danske styrkebidrag kunne se ud frem til udgangen af 2014. Henvendelsen refere-rede SHAPE’s overordnede prioriteringer for styrkebidrag til ISAF:Rådgivningshold og partnerenheder til de afghanske sikkerhedsstyrker,enheder til beskyttelse af vigtige lejre,instruktører inden for især logistik, sanitetstjeneste og flyvning,støtteenheder inden for områderne medicin, bomberydning, logistik og retsvæ-sen samthelikoptere og fly.
Specifikt anmodede SHAPE om, at Danmark genanvender udsparede normer som:Trænere til det regionale logistikcenter i Lashkar Gah,rådgivningshold til den afghanske hærs bataljonsniveau,rådgivnings- og sikringshold til provins- og distriktsniveau under NATO Rule ofLaw Field Support Mission,stabspersonel til hovedkvarterer i Kabul lufthavn og Kandahar flyvebase,en enhed til at deltage i beskyttelse af Kandahar flyvebase,et uspecificeret ”Aviation Element Attack” (den danske kapacitet inden for den-ne kategori er kampfly) samtstøtte til den afghanske hærs officersskole (Afghan National Army Officers Aca-demy) i Kabul.
Den 31. juli 2012 modtog Forsvarskommandoen en opfølgende anmodning. I denneblev Danmark anmodet om at undersøge muligheden for at opstille to rådgivningsholdtil den afghanske hærs mobile udrykkestyrke i Østafghanistan og et bidrag til beskyt-telse af Kandahar flyvebase.Den 28. oktober 2012 modtog Forsvarskommandoen på ny en specifik henvendelse fraSHAPE om danske styrkebidrag. Henvendelsen omfattede følgende:
Tre bidrag til Kandahar flyvebase: en medicinsk facilitet, bidrag til beskyttelse afbasen samt rådgivere til at støtte afghanernes overtagelse af dele af flyveba-sen,et rådgivningshold til den afghanske hærs mobile udrykkestyrke i Kabul-området,et rådgivningshold til en afghansk logistikbataljon i Helmand samten ekspert til opbygning af det afghanske retsvæsen.
I en særskilt proces efterspørger SHAPE stabsofficerer til hovedkvartererne i ISAF,men her er der hovedsagelig tale om, at de enkelte lande selv byder ind på ledige stil-linger.”Jeg kan henholde mig til det, som Forsvarskommandoen har oplyst. Det skal bemærkes, atNATO’s behovsopgørelser til missionerne, herunder til ISAF-missionen, samt de specifikkeanmodninger til Danmark er klassificeret materiale og derfor ikke kan oversendes. Medlem-mer af Forsvarsudvalget er imidlertid velkomne til at gennemse den seneste behovsopgørel-se til ISAF-missionen samt de nævnte anmodninger i Forsvarsministeriet efter nærmere af-tale.
Med venlig hilsen
Nick Hækkerup