Forsvarsudvalget 2012-13
FOU Alm.del
Offentligt
1221179_0001.png
1221179_0002.png
UDENRIGSMINISTERIET
Den 1. marts 2013Besvarelse af spørgsmål 114 af5. februar 2013til udviklingsministerenstillet afFolketingets Forsvarsudvalg(Alm. del)efter ønske fraNikolaj Villumsen (EL).

Spørgsmål 114:

Hvilke krav til overholdelse af grundlæggende menneskerettigheder stiller ministeren for støttentil det afghanske politi og den afghanske hær og mener ministeren på baggrund af UNAMAsrapport om den stigende mishandling og tortur af fanger i den afghanske hær og sikkerhedstje-nestes varetægt at disse krav overholdes, jf. nyheden ”UNAMA releasesreport on treatment ofconflictrelateddetainees in Afghancustody” på UNAMAs hjemmeside unama.unmissions.org?

Svar:

Overholdelse af menneskerettigheder og god regeringsførelse, herunder også af de afghanskesikkerhedsstyrker, udgør helt centrale elementer i dialogen mellem det internationale samfundog den afghanske regering.På NATO topmødet i Chicago i maj 2012, hvor grundlaget for den fremtidige internationalefinansiering af de afghanske sikkerhedsstyrker blev fastlagt, blev der samtidig stillet forventnin-ger til den afghanske regeringom at demonstrere konkrete fremskridt vedrørende etablering afet demokratisk samfund baseret på retsstatsprincipper, god regeringsførelse og respekt formenneskerettigheder.På Tokyo-konferencen i juli 2012 indgik Danmark desuden sammen med de øvrige internatio-nale donorer en skærpet aftale (det såkaldte ”Tokyo Mutual Accountability Framework”) medden afghanske regering om, at den afghanske regering skal levere konkrete fremskridt inden foren række områder, herunder respekt for menneskerettighederne og god regeringsførelse til gen-gæld for den markante udviklingsbistand, som landet blev stillet i udsigt.UNAMA-rapportens konklusioner giver anledning til bekymring.Dette er blevet understregetmeget tydeligt overfor den afghanske regering ved flere anledninger – bl.a. i erklæringen fraEUs særlige repræsentant i Afghanistan, som faldt umiddelbart efter rapportens offentliggørelse.
Samtidig understreger UNAMA-rapporten, at det er afgørende fortsat at opbygge kapacitetenhos de afghanske sikkerhedsstyrker, så tilbageholdte bliver behandlet i overensstemmelse medafghansk lov og internationale standarder. Derfor er en fortsat international finansiering nød-vendig for at sikre den fornødne uddannelse af politiet og hæren i, hvordan de kan udføre eteffektivt arbejde og behandle tilbageholdte i overensstemmelse med afghansk lov og menneske-rettighederne.Inden for ISAF har Danmark sammen med ligesindede nationer engageret sigaktivt i et nyt og mere målrettet mentorerings- og moniteringsprogram, som udover et øgettilsyn også vil søge at forstærke kapacitetsopbygningen af de afghanske myndigheder og i sam-me proces inddrage den uafhængige afghanske menneskerettighedskommission, AIHRC. Foreksempel vil ISAF sammen med den afghanske regering øge kontrollen af tilbageholdelsesfacili-teter oghvert kvartaludpege en række faciliteter, som vil blive genstand for en nærmere inspek-tion og monitorering gennemført i samarbejde med blandt andetUNAMA.Det er værd at bemærke, at afghanerne selv tager sagen alvorligt. Præsident Karzai nedsatte iforbindelse med offentliggørelsen af UNAMA-rapporten en afghansk undersøgelseskommissi-on med henblik på at se nærmere på rapportens konklusioner. Kommissionen har fornyligt of-fentliggjort, at den kan bekræfte UNAMA-rapportens konklusioner om mishandling og torturaf tilbageholdte. Som opfølgning heraf har præsident Karzai den 17. februar udstedt et dekret,der instruerer retssystemet til at implementere tolv anbefalinger, som undersøgelseskommissio-nen har fremlagt i opfølgning på UNAMA-rapporten. Dekretet instruerer blandt andet retssy-stemet om at retsforfølge personer, som er mistænkt for at have begået tortur, samt til at gen-nemføre en række generelle forbedringer af retssikkerheden for tilbageholdte. Det er et skridt iden rigtige retning. Fra dansk og international side vil vi nøje følge, hvordan retssystemet vilimplementere præsidentens dekret.Udover de tolv anbefalinger, som regeringen i første omgang vil tage fat på, anbefaler UNA-MA-rapporten desuden, at der etableres en ny uafhængig afghansk monitoreringsmekanismesammen med den uafhængige afghanske menneskerettighedskommission, AIHRC. Monitore-ringsmekanismen skal blandt andet kunne gennemføre uanmeldte besøg ved tilbageholdte.Danmark bakker sammen med ligesindede nationer stærkt op om denne anbefaling, og vi errede til at yde økonomisk støtte til en sådan kommission, såfremt den kan etableres.