Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13
FLF Alm.del
Offentligt
1205672_0001.png
1205672_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 17. januar 2013Sagsnr.: 18148Dok.nr.: 479898
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 13. december2012 (Alm. del - spørgsmål nr. 99) udbedt sig min besvarelse af følgende:

Spørgsmål 99:

”Vil ministeren oversende analysen af eksport af grise til opfedning og slagtningtil udvalget, når den foreligger?”

Svar:

Jeg vedlægger hermed Fødevareøkonomisk Instituts analyse af 21. december 2012.Jeg har læst analysen, ligesom jeg har fået den præsenteret af instituttet på et møde fornylig.Samlet set tegner analysen et komplekst billede af markedsforhold, rammebetingelser ogfinansieringsmuligheder, konkurrenceforhold både mellem lande og produktioner(smågrise/slagtesvin) etc.Jeg hæfter mig dog særligt ved to forhold. For det første, at smågriseproduktionen iDanmark er særdeles konkurrencedygtig sammenlignet med udlandet. Vi er simpelthenrigtig gode til at producere smågrise i Danmark. For det andet pointeres det, at forskellemellem Danmark og Tyskland i rammevilkårene for fx biogasproduktion har betydet enkonkurrencefordel til Tyskland. Her sker der nu en kraftig udjævning i vilkårene, i ogmed at Fødevareministeriet dels har udmøntet ca. 250 mio. kr. i anlægsstøtte tilbiogasanlæg, ligesom afregningsprisen for biogas med regeringens energiforlig er hævetmed næsten 50 pct. til 1,15 kr. pr. kWh. Det er alt andet lige noget, der batter.Den store udfordring er en faldende slagtesvineproduktion. For slagtesvineproduktion erder gunstige rammevilkår på nogle områder i Tyskland sammenlignet med Danmark. Vier til gengæld godt organiseret omkring forskning, udvikling samt offentligt/privatsamarbejde omkring eksport. Bl.a. derfor opnås højere priser på eksportmarkederne. Hertegner der sig altså et mere komplekst billede.
./.
Derfor inviterer jeg nu interessenterne til at pege på løsninger, der kan bidrage til atsikre, at svin og arbejdspladser ikke eksporteres til udlandet.Analysen vil blive oversendt til formændene for Natur- og Landbrugskommissionen ogVækstteam Fødevarer til orientering.
Mette Gjerskov
/ Sandra Wiese Heirung
2