Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13
FLF Alm.del
Offentligt
1203228_0001.png
1203228_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 10. januar 2013Sagsnr.: 18480Dok.nr.: 476632
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 13. december2012 stillet følgende spørgsmål nr. 91 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Erling Bonnesen (V)

Spørgsmål 91

”Ministeren bedes i Lurpak–sagen redegøre for, hvilken kompetence, råderum ogansvarsområde ministeren har i sagen.”

Svar:

Lurmærket har i tidens løb givet anledning til flere sager og spørgsmål, som har væretdrøftet indgående i Folketinget og ikke mindst i Udvalget for Fødevarer, Landbrug ogFiskeri.Den aktuelle sag om Lurpak-brandet vedrører Mejeriforeningens beslutning om atvidereoverdrage foreningens rettigheder og forpligtelser forbundet med Lurmærkerne –herunder Lurpak– til mejerivirksomheden Arla Foods a.m.b.a.Fødevareministerens handlemuligheder i forhold til en sådan videreoverdragelse framærkeejerens side foreligger ikke beskrevet.Ifølge ordlyden af § 4 i den gensidige overdragelsesaftale (statsaftalen) fra 1997 om denendelige overdragelse af Lurmærket til Mejeriforeningen, kan foreningen (citat): ” ikkeuden Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeris samtykke overdrage rettighedernei henhold til denne aftale til andre”.Statsaftalen skal i givet fald fortolkes og udfyldes rent juridisk i forhold til et konkretudspil fra Mejeriforeningens side og en medfølgende begrundet anmodning tilFødevareministeriet om at opnå det fornødne samtykke til en overdragelse.
Til den nærmere fortolkning af den gældende statsaftale, som dels i 1991 – og senere i1997 – blev indgået mellem Fødevareministeriet og Mejeriforeningen om Lurmærket,vil ministeriet, som nævnt på samrådet den 12.december 2012, inddrage Landbrug &Fødevarer, Erhvervs- og Vækstministeriet samt Kammeradvokaten.
Mette Gjerskov
/Charlotte Arp
2