Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13
FLF Alm.del
Offentligt
1196941_0001.png
1196941_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 17. december 2012Sagsnr.: 18474Dok.nr.: 475263
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 7. december 2012stillet følgende spørgsmål nr. 86 (Alm. del) som hermed besvares.

Spørgsmål 86:

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 6. december 2012 fra Folkebevægelsenmod EU om "Stop EUs angreb på dansk økologi", jf. FLF alm. del - bilag 95.”

Svar:

Folkebevægelsen mod EU opfordrer til, at man fra regeringens side fastholder ogforsvarer, at kun danske krav til det danske økologimærke skal gælde.Først og fremmest vil jeg præcisere, at når Ø-mærket er anvendt på en fødevare, viserdet, at virksomheden, der har foretaget den sidste tilvirkning af produktet, har væretunderlagt de danske myndigheders kontrol. Desuden viser det, at EU-økologireglerne eroverholdt.Dernæst vil jeg fremhæve, at EU’s forordninger har direkte virkning i allemedlemsstater. Det gælder således også økologiforordningen, og der er ikke mulighedfor at fastlægge særlige nationale økologiregler.EU’s økologiforordning tillader i nogle situationer sprøjtning med kobber vedfrugtproduktion. I Danmark forbyder den generelle nationale miljølovgivning imidlertiddenne brug af kobber. Det betyder, at danske frugtproducenter, herunder ogsåøkologiske frugtproducenter, reelt producerer under mere restriktive rammer end i visseandre medlemsstater.
En forhandler af dansk producerede økologiske æbler har imidlertid mulighed for atanprise, at danske æbler produceres uden brug af kobber.Afslutningsvis skal jeg bemærke, at det er en fordel for dansk økologiske producenter,at deres varer umiddelbart accepteres som økologisk i andre lande. De fællesøkologiregler er derfor samlet set en fordel.
Mette Gjerskov
/Caroline D. Nordentoft
2