Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13
FLF Alm.del
Offentligt
1196949_0001.png
1196949_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 17. december 2012Sagsnr.: 18361Dok.nr.: 474405
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 5. december 2012stillet følgende spørgsmål nr. 78 (Alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Erling Bonnesen (V).

Spørgsmål 78:

”Ministeren bedes redegøre for, i hvilket omfang det er muligt, og i hvilket omfangder foregår import af udenlandsk produceret frugt, som efter ompakning iDanmark, sælges i Danmark som dansk økologisk frugt på trods af, at denpågældende frugt er produceret i udlandet efter standarder, der ikke opfylderde danske regler for økologisk produceret dansk frugt, og ministeren bedesoplyse, hvilke initiativer hun vil tage for at rette op på de urimeligekonkurrencemæssige og markedsføringsmæssige forhold.”

Svar:

Fødevarestyrelsen har oplyst følgende, hvortil jeg kan henholde mig:”Frisk frugt og grønt skal altid mærkes med oprindelsesland, hvilket er det land, hvorvarerne er produceret.Fødevarestyrelsen har ikke kendskab til, at udenlandsk produceret frugt, herunderøkologisk frugt, ompakkes og sælges som dansk frugt i Danmark.EU’s økologiforordning gælder umiddelbart i alle medlemsstater. Det indebærer, at derikke er mulighed for at fastsætte særlige nationale økologiregler, herunder særlige krav iforbindelse med brug af Ø-mærket.
Det danske Ø-mærke med teksten ”statskontrolleret økologisk” kan frivilligt påsættesøkologiske fødevarer, som er fremstillet i overensstemmelse med EU’søkologiforordning, af erhvervsdrivende, som er omfattet af de danske myndighedersøkologikontrol. Når Ø-mærket er anvendt på en fødevare, viser det, at virksomheden,der har foretaget den sidste tilvirkning af produktet, har været omfattet af de danskemyndigheders kontrol. Ø-mærket viser ikke, at der er tale om en dansk produceret vare.De harmoniserede regler for produktion og kontrol er med til at sikre en effektivøkologikontrol på tværs af grænserne i EU.Det er på ovennævnte baggrund ikke muligt at hindre påsætning af Ø-mærket påudenlandske produkter, når ovennævnte betingelser for brug af mærket er overholdt.Det kan tilføjes, at EU’s økologiforordning i nogle situationer tillader sprøjtning medkobber ved frugtproduktion. I Danmark forbyder den generelle nationalemiljølovgivning imidlertid denne brug af kobber. Det betyder, at danskefrugtproducenter, herunder også økologiske frugtproducenter, reelt producerer undermere restriktive rammer end i visse andre medlemsstater.Ved forhandling af dansk producerede økologiske æbler vil der imidlertid væremulighed for at anprise, at danske æbler er produceret uden brug af kobber.”Derudover har regeringen fokus på problemstillingen i sin kommendesprøjtemiddelstrategi, hvor det er hensigten at arbejde på at finde alternativer tilsprøjtemidler, som økologerne kan bruge.
Mette Gjerskov
/Caroline D. Nordentoft
2