Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13
FLF Alm.del
Offentligt
1196934_0001.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 17. december 2012Sagsnr.: 18387Dok.nr.: 474135
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 4. december 2012stillet følgende spørgsmål nr. 77 (Alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Karen Jespersen (V).

Spørgsmål 77:

Er det korrekt, at Fødevarestyrelsen har ladet fiskeolieindustrien selv afgøre, om manønskede en regelsætning eller lovgivning inden for fastsættelse af harskningsgrader somparameter for en fiskeolies kvalitet?

Svar:

Fødevarestyrelsen har ikke ladet fiskeolieindustrien afgøre, om man ønskede lovgivningom harskningsgrader for fiskeolier, men harskning af fiskeolie er drøftet medproducenter og forhandlere af fiskeolie.Fødevareinstituttet på Danmarks Tekniske Universitet (DTU) har på basis af deneksisterende videnskabelige viden vurderet, at de fiskeolier, der markedsføres på detdanske marked, ikke er sundhedsskadelige. Herudover har DTU vurderet, at indholdet afaktive omega-3 fedtsyrer i fiskeolie ikke reduceres nævneværdigt ved detoxidationsniveau, der ses i danske produkter.Da der hverken er et fødevaresikkerhedsmæssigt problem, og da den ernæringsmæssigeværdi af fiskeolien ikke nedsættes nævneværdigt ved det oxidationsniveau der findes ide danske produkter, er det således Fødevarestyrelsens vurdering, at der ikke er behovfor regler eller lovgivning for oxidationsniveauet i fiskeolie, der sælges i Danmarkudover de generelle regler om, at fødevarer ikke må udgøre en risiko for forbrugerne, ogskal være egnede som fødevarer.
Mette Gjerskov
/Frederikke Thye