Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13
FLF Alm.del
Offentligt
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, 17. december 2012Sagsnr.: 18434Dok.nr.: 475214
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 3. december 2012stillet følgende spørgsmål nr. 76 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stilletefter ønske fra Lene Espersen (KF).Spørgsmål 76:
”Hvordan vil ministeren skabe så gode betingelser for grønsagsproduktion for danskelandmænd, at det vil blive muligt at dække danskernes behov for råvarer, når de skalfølge anbefalingerne fra OPUS?”Svar:
Jeg forudsætter, at spørgeren henviser til forskningsprojektet OPUS, som er et 5-årigttværfagligt forskningsprojekt finansieret af Nordea-fonden, der udløber i 2013, og somskal skabe ny og banebrydende viden om, hvordan man kan styrke skolebørns sundhed,udvikling og trivsel.Som led i OPUS-projektet, er rapporten, ”Grundlag for Ny Nordisk Hverdagsmad”,OPUS – WP1, offentliggjort august 2010. Rapporten indeholder anvisninger til indtaginden for de forskellige fødevaregrupper, herunder grønsager.Der er tale om et meget interessant projekt, og jeg venter spændt på forskningsresultaterom bl.a. sammenhængen mellem ny nordisk hverdagsmad og børns indlæring og trivsel.Nu er der jo ikke nogen, der har pålagt danskerne at følge hele ideen i OPUS-projektetskoncept om ny nordisk hverdagsmad. Men det er velkendt, at danskerne i dag spiservæsentlig mindre grønt end de officielle kostanbefalinger. Så hvis ny nordisk hver-dagsmad kan inspirere danskerne til at spise flere danske grøntsager, ser jeg det kunsom noget positivt. Både for danskernes sundhed og for gartneriernes indtjeningsmulig-heder.
Vi har i ministeriet en række støtteordninger, der understøtter både udviklingen af pri-mærproduktionen og forarbejdningen af grøntsager f.eks. under landdistriktsprogram-met.Producentorganisationer har mulighed for at søge om tilskud til driftsfonde og drifts-programmer, dvs. en fond oprettet og administreret af organisationen for at finansiereflerårige programmer, der skal styrke medlemmernes produktion og afsætning. I Dan-mark søges der normalt 50 pct. støtte til et godkendt driftsprogram med det formål,at planlægge produktionen af frugt og grønt, forbedre produktkvaliteten, øge produkter-nes handelsværdi, fremme miljøforandringer og miljøvenlig produktion.Som følge af finanslovene for 2012 og 2013 er bl.a. sket en væsentlig forhøjelse af be-villingen til økologi, herunder til investeringer i den økologiske primærproduktion ogforarbejdning af økologiske råvarer, samt til omstilling af offentlige køkkener.Under Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) er der mulighed for, atgive tilskud til forretningsorienteret nytænkning i det danske fødevareerhverv gennemdynamisk samspil mellem bæredygtighed, effektivitet og værdiløft. Der er givet tilskudtil flere projekter, eksempelvis til projekterne: ”Den grønne vækstklynge”, ”Øget pro-duktivitet i grønsagsavlen med ny jordtest for skadegørere”, ”Verdens bedste industri-bær” og ”Fremtidens økologiske sorter af løg og gulerødder”. Et af projekterne ”Ener-giomkostningseffektiv kunstlysstyring i væksthusgartnerier” er samfinansieret medEnergiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP).Som led i den forskningsbaserede myndighedsbetjening ved Aarhus Universitet tilveje-bringes desuden viden om effektiv og bæredygtig grønsagsproduktion, samt produkti-onsforholdenes betydning for spisekvaliteten, herunder sundhedsmæssige aspekter. Enviden, som bl.a. gennem grønsagsavlernes egen rådgivningstjeneste hurtigt formidles tilavlerne.
Mette Gjerskov
/Sofie Grønbek Jørgensen
2