Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13
FLF Alm.del
Offentligt
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 10. oktober 2013Sagsnr.: 22400Dok.nr.: 582596
Fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 628 (FLF alm. del) stillet den 17.
september 2013 efter ønske fra Erling Bonnesen (V)
Spørgsmål nr. (628):
”Ministeren bedes kommentere leder nr. 12-2013 fra Den Danske Dyrlægeforening(DDD), jf. FLFalm. del - bilag 352. I den forbindelse bedes ministeren uddybende redegøre for, om ministeren vilfølge forslaget fra DDD og sikre forudgående bedøvelse af alle dyr ved slagtning i Danmark og i EUsamt mærkning.”Svar:
Efter Rådets Forordning (EF) Nr. 1099/2009 er det tilladt at slagte dyr efter religiøse ritualer udenforudgående bedøvelse forudsat, at slagtningen finder sted på et slagteri, jf. artikel 4, stk. 4 iforordningen. I henhold til bekendtgørelse om slagtning og aflivning af dyr1, der supplererbestemmelserne i forordningen, er det i dag i Danmark tilladt at slagte efter religiøse ritualer bådemed og uden forudgående bedøvelse forudsat, at en række betingelser er opfyldt.Jeg mener ikke, at det bør være tilladt at slagte uden forudgående bedøvelse. Medlemsstaternekan i dag vedtage nationale regler, der har til formål at sikre en mere omfattende dyrebeskyttelsepå aflivningstidspunktet end den, der følger af reglerne i forordningen, herunder forordningensartikel 4, stk. 4. Derfor har jeg taget initiativ til at ændre bekendtgørelsen, så det i Danmark bliverforbudt at slagte uden forudgående bedøvelse.Det skal fortsat være et krav, at slagtning efter religiøse ritualer med forudgående bedøvelse skalforegå på et slagteri, og at der skal ske forudgående anmeldelse herom til Fødevarestyrelsen. Etforbud mod at slagte uden forudgående bedøvelse forventes at kunne træde i kraft primo 2014.Jeg vil også arbejde på, at emnet kommer på dagsordenen i EU-regi.Den Danske Dyrlægeforening foreslår, at kød mærkes med oplysning om slagtemetode, således atforbrugeren kan se af mærkningen, når kød stammer fra et rituelt slagtet dyr. Jeg henviser i denforbindelse til mit tidligere svar på udvalgsspørgsmål 563.Endvidere foreslår Den Danske Dyrlægeforening, at kød mærkes med beskrivelse af herkomsten afdet enkelte stykke kød.1
Bekendtgørelse nr. 1302 af 17. december 2013 om slagtning og aflivning af dyr
Ministeriet for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01Fax +45 33 14 50 42
Mærkning med oprindelse er harmoniseret i EU, og fastsættelse af regler herom skal derfor ske iEU-regi.Allerede i dag er der krav om obligatorisk oprindelsesmærkning af oksekød samt af fjerkrækød fratredjelande. For andre produkter er der kun krav om oplysning om oprindelse, hvis en udeladelseaf denne oplysning vil kunne vildlede forbrugeren. Herudover kan oprindelsesmærkning på enfødevare angives frivilligt, under forudsætning af at oplysningen er korrekt og ikke vildlederforbrugeren.Det er besluttet i EU at udvide kravet om oprindelsesmærkning til at gælde flere dyrearter,herunder fjerkræ, får og geder. Det nærmere indhold af bestemmelserne er endnu ikke fastlagt.
Karen Hækkerup
/Kim Lemming
2