Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13
FLF Alm.del
Offentligt
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København,7. oktober 2013Sagsnr.: 22711Dok.nr.: 584639
Fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 622 (FLFalm. del) stillet den 12.september 2013.
Spørgsmål nr. 622:”I forlængelse af gennemgangen af finansloven Fødevareministeriets område bedes ministerenfremsende et notat, der belyser udviklingen inden for kødkontrollen over tid samt fremsende enopgørelse over omkostningerne for Kødkontrollen pr. enhed for svin, kvæg og Fjerkræ”
Svar:Den danske kødkontrol har igennem de seneste fem år gennemgået en meget omfattende ogmålrettet forandring. Dette er sket med afsæt i den handlingsplan for kontrollen somFødevarestyrelsen i samarbejde med erhvervet har gennemført i perioden 2008-2011.Målsætningen for handlingsplanen har været en markant reduktion af omkostningerne iKødkontrollen med henblik på at bevare og forbedre slagteriernes konkurrenceevne på detinternationale marked. Målet har desuden været at modernisere og omlægge kødkontrollen,samtidig med at den nuværende høje kvalitet i kødkontrollen og et internationalt anerkendt højtniveau for fødevaresikkerhed blev fastholdt.Handlingsplanen er nu gennemført og har resulteret i en omkostningsreduktion på kontrollen fra2008 til 2012 på ca. 118 mio. kr., svarende til en reduktion på ca. 25 pct. Dette ligger væsentligtover målsætningen om en samlet omkostningsreduktion på 75 mio. kr.I forhold til priser pr. slagteenhed på de forskellige slagteområder er der ligeledes sket betydeligereduktioner fra 2008 til 2012varierende fra 23 pct. på kreaturområdet til 51 pct. påfjerkræområdet. Denne udvikling er fortsat i 2013. Reduktionerne på enhedspriser fremgår afnedenstående tabel.
Ministeriet for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01Fax +45 33 14 50 42
Tabel 1: Udvikling i enhedsomkostninger 2008 - 2013 i faste priser (2008 niveau)Faste priser, 2008 -niveauSmå svineslagterierStore svineslagterierSvin totalKreatur totalFjerkræ totalRegnskab Regnskab Regnskab Regnskab Regnskab2008200920102011201220,6416,4616,6116,533,2318,1014,5614,7115,132,8116,2812,3912,5413,292,0814,3210,7410,8611,971,6614,4410,5510,6912,811,58**Reduktion fra2008 til 2012-30%-36%-36%-23%-51%
StatusRegnskab pr.31/8-201314,3810,1010,3012,381,28
* Danish Crown Esbjerg ophørte med produktion i august 2012, og virksomheden er derfor ikke medtaget underenhedsomkostningerne for 2012.
Af konkrete indsatser i handlingsplanen, der har medvirket til omkostningsreduktionen kan nævnesfølgende: Overgang til risikobaseret kontrol af svin, ændring af bemandingsnorm og fleksibelbemandingsmodel, øget brug af tilsynsteknikere frem for dyrlæger, ny pausemodel med reduktionaf den samlede pausemængde og indsats for reduktion af sygefraværet. Herudover er derforetaget ændringer af organisations- og ledelsesstrukturen samt indført nye styrings- ogadministrationsmodeller, der ligeledes her medvirket til at reducere omkostningerne.Efter handlingsplanen er udløbet med udgangen af 2011, har Fødevarestyrelsen i tæt samarbejdemed erhvervet fortsat indsatsen for en modernisering og omkostningseffektivisering afKødkontrollen, samtidig med at den høje faglige kvalitet fastholdes. Der er bl.a. fokus på enyderligere risikobasering af kontrollen. En fortsat positiv udvikling for enhedsomkostningerne vildog også være afhængig af slagteriernes slagtemængde, kapacitetsudnyttelse ogarbejdstilrettelæggelse.
Karen Hækkerup
/Erik Nielsen
2