Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13
FLF Alm.del
Offentligt
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 17. september 2013Sagsnr.: 22032Dok.nr.: 577091
Fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 575 (FLF alm. del) stillet den 23.
august 2013 efter ønske fra Erling Bonnesen (V)
Spørgsmål nr. 575:
”Ministeren bedes oplyse, hvilke initiativer ministeren vil tage til sikring af at skadelige nanopartik-ler ikke anvendes i fødevarer og redegøre for de problemstillinger og risici, der er ved anvendelseaf nanopartikler i fødevarer.”
Svar:
Fødevarestyrelsen oplyser følgende, som jeg kan henholde mig til:”Fødevarestyrelsen kan oplyse, at Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) i2009 har vurderet de potentielle risici ved brug af nanomaterialer i fødevarer. IfølgeEFSA er de problemstillinger og risici, der nævnes i forhold til nanomaterialer, relateret tilmaterialernes ringe størrelse og ændrede egenskaber i forhold til det samme stof påikke-nanoform. Dette kan påvirke optagelsen og omsætningen af stofferne i kroppen. Deter vanskeligt at sige noget generelt om farligheden af nanomaterialer. I den henseendesvarer nanomaterialer til normale kemikalier/stoffer, hvor nogle kan være toksiske, mensandre kan være ikke-toksiske. Da der endnu er begrænset viden om de farer, der kanvære ved nanoformen af bestemte stoffer, bør nanomaterialer ifølge EFSA’s retningslinjerrisikovurderes i hvert tilfælde for sig.Allerede i dag bliver der taget særligt højde for indholdet af nanomaterialer i alle nye fø-devarer og fødevareingredienser, der godkendes til markedsføring i EU i forhold til, omde kan have sundhedsskadelige virkninger. Både nye tilsætningsstoffer og andre nye fø-
Ministeriet for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01Fax +45 33 14 50 42
devarer og fødevareingredienser samt stoffer til brug i fødevarekontaktmaterialer afplast, som indeholder bevidst fremstillede nanomaterialer, skal således risikovurderes oggodkendes, inden de må sælges i EU. Alle tilsætningsstoffer, som er godkendt tidligere,skal desuden genevalueres af EFSA, og i den forbindelse vil der blive taget særligt hen-syn til indholdet af nanomaterialer. Genevalueringen af tilsætningsstoffer skal væreafsluttet senest den 31.12.2018. Generelt for fødevarekontaktmaterialer gælder des-uden, at de ikke må afgive bestanddele, der kan frembyde en fare for menneskers sund-hed. Dette skal kunne dokumenteres i tilfælde af anvendelse af nanomaterialer i embal-lager og andre fødevarekontaktmaterialer.Herudover er det vedtaget i den nye forordning om fødevareinformation til forbrugerne,at alle fødevarer med indhold af bevidst fremstillede nanomaterialer skal være mærketmed oplysning herom fra december 2014. Mærkningen vil gælde for alle nye godkendtefødevarer og fødevareingredienser, herunder også nye tilsætningsstoffer på nanoform. IEU er det endnu ikke afklaret hvorvidt godkendte fødevarer, der allerede er på markedet,vil skulle mærkes, og i hvilket omfang. Dette skyldes bl.a., at man endnu ikke harfastlagt den endelige definition af ”bevidst fremstillede nanomaterialer”. Da alle nyenanomaterialer er risikovurderet og godkendt, er der således ikke tale om en advarsels-mærkning. Mærkningen er udelukkende en forbrugeroplysning.”På den baggrund ser jeg ikke umiddelbart noget behov for, at vi fra dansk side skaligangsætte yderligere initiativer på området.
Karen Hækkerup
/ Jonas Lund Mathisen
2