Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13
FLF Alm.del
Offentligt
1279132_0001.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 10. september 2013Sagsnr.: 21907Dok.nr.: 573105

Fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 563 (FLF alm. del) stillet den 14.

august 2013 efter ønske fra Erling Bonnesen (V)

Spørgsmål nr. 563:

Hvordan vil ministeren sikre forbrugerne i Danmark mærkning af fødevarer, således at forbrugernefår mulighed for at fravælge fødevarer fra dyr, der er halalslagtet, herunder kød der kommer fraDanmark og fra andre EU-lande?

Svar:

Forbrugeroplysning skal prioriteres højt. Det er vigtigt, at forbrugerne får de nødvendigeoplysninger for at kunne træffe et oplyst valg, uden at mærkningen bliver for uoverskuelig forforbrugeren.Mærkning af fødevarer er totalharmoniseret i EU. Det betyder, at et krav om obligatorisk mærkningmed slagtemetode kræver en beslutning på EU-plan.Producenterne har mulighed for frivilligt at mærke med slagtemetode under forudsætning af, atmærkningen ikke er vildledende. Jeg vil til enhver tid tilskynde producenterne til at oplyseforbrugerne bedst muligt, herunder også til at give relevante frivillige oplysninger til forbrugerneom f.eks. slagtemetode, hvis det er det, som forbrugerne efterspørger.Med baggrund i Den Europæiske Unions strategi for dyrebeskyttelse og dyrevelfærd (2012-2015)har EU-Kommissionen iværksat en undersøgelse om muligheden for mærkning af kød fra dyr, derer slagtet uden forudgående bedøvelse. Undersøgelsen forventes fremlagt i 2014. Spørgsmålet omeventuel mærkning af kød fra dyr slagtet uden forudgående bedøvelse beror således påfremlæggelsen af denne undersøgelse.
Karen Hækkerup
/Frederikke Thye
Ministeriet for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01Fax +45 33 14 50 42
[email protected]www.fvm.dk