Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13
FLF Alm.del
Offentligt
1192059_0001.png
1192059_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 7. december 2012Sagsnr.: 18173Dok.nr.: 470308
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 15. november2012 stillet følgende spørgsmål nr. 55 (Alm. del) som hermed besvares.

Spørgsmål 55:

”Ministeren bedes redegøre for sin holdning til, at størrelsen af markblokke er blevetreguleret efter, at registreringerne er indsendt, og at registreringerne derved kommer tilat fremstå som forkerte, herunder hvilke initiativer ministeren vil tage i denneanledning.”

Svar:

Markbloksystemet udgør en nøglekontrol i forbindelse med udbetalingen af dearealbaserede støtteordninger og er dermed et vigtigt grundlag for at sikre, atudbetalingen af støtte sker på et korrekt grundlag. Det er et EU-krav, at markblokkeneajourføres løbende gennem hele året for at sikre, at der ikke uberettiget udbetales støttepå grundlag af fejlbehæftede markblokke. Det fremgår desuden af EU-reglerne formarkblokke, at landmændene har pligt til at gøre myndighederne opmærksomme på allefejl i de markblokke, hvori de har arealer. Det indebærer imidlertid også, at hvismyndighederne bliver opmærksomme på fejl i markblokkene, skal disse fejl rettes,uanset hvornår på året fejlen konstateres.Kommissionen har i de senere år skærpet både revisionen af og kravene tilmarkblokkene i alle medlemslandene. Det forventes således også, at udviklingen går iretning af mere kontrol på grundlag af markblokkene og færre kontrolbesøg hoslandmændene. Når markblokkene når en tilpas høj kvalitet, vil Danmark kunne reducereantallet af arealkontroller hos landmændene betydeligt. Denne udvikling støtter jeg fuldtud.
Udbetaling af uberettiget støtte kan betyde, at EU afviser at refundere støttemidlerne,som i stedet skal finansieres af den danske stat. Det ligger mig meget på sinde at undgåsådanne underkendelser af udbetalt støtte. Det forhold, at markblokkene er så korrektesom muligt, bidrager til at sikre, at der ikke udbetales uberettiget støtte.NaturErhvervstyrelsen har over for mig tilkendegivet, at det tilstræbes at have såopdateret et markbloksystem som muligt ved starten af ansøgningsrunden, hvilket jegkan tilslutte mig.Desuden henvises til min besvarelse af 28. september 2012 af udvalgets spørgsmål 432vedrørende krydskontrolbreve samt min besvarelse af 28. november 2012 af udvalgetsspørgsmål 33 vedrørende markblokke.
Mette Gjerskov
/Louise Piester
2