Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13
FLF Alm.del
Offentligt
1274598_0001.png
1274598_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 23. august 2013Sagsnr.: 21718Dok.nr.: 567763
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 24. juli 2013stillet følgende spørgsmål nr. 543 (Alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålene erstillet efter ønske fra Per Clausen (EL).

Spørgsmål 543:

”Ministeren bedes oplyse om det er lovligt at mærke kød fra dansk producerede dyr,som er aflivet og slagtet i Danmark som dansk kød.”

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, som oplyser følgende, hvortil jegkan henholde mig:”Fødevarestyrelsen kan oplyse, at der kun er krav om obligatorisk oprindelsesmærkningpå enkelte specifikke produkter som f.eks. oksekød og fersk fjerkrækød fra tredjelande.For andre produkter er der kun krav om oplysning om oprindelse, hvis en udeladelse afdenne oplysning vil kunne vildlede forbrugeren. Herudover kan oprindelse på enfødevare gives på frivillig basis under forudsætning af, at oplysningen er korrekt og ikkevildleder forbrugeren.Det vil derfor som udgangspunkt være muligt på frivillig basis at mærke kød, som erproduceret og slagtet i Danmark, som dansk kød.Der er vedtaget en ny mærkningsforordning i EU, som betyder, at kravet omoprindelsesmærkning vil blive udvidet til at gælde for flere dyrearter som f. eks. svin,får, geder og alt fjerkræ. Reglerne skal dog først finde anvendelse fra december 2014, og
der skal i den forbindelse laves gennemførelsesbestemmelser hertil. Derfor kenderFødevarestyrelsen endnu ikke det nærmere indhold af disse regler.”
Karen Hækkerup
/Lene Carpentier
2