Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13
FLF Alm.del
Offentligt
1272807_0001.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 14. august 2013Sagsnr.: 21718Dok. nr.: 567040
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 23.07.2013 stilletfølgende spørgsmål nr. 539 (Alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stilletefter ønske fra René Christensen (DF).

Spørgsmål 539:

Vil ministeren sikre, at det fremgår tydeligt på fødevarer, om de er halalslagtet?

Svar:

Vi har på EU-plan besluttet, hvilke mærkningsoplysninger der skal være obligatoriskepå en fødevare, såsom mærkning med varebetegnelse, ingrediensliste, holdbarhed og -for visse fødevarer - oprindelse.Det er ikke obligatorisk at mærke kød med slagtemetode, men man kan somproducent/detailhandler vælge frivilligt at mærke med slagtemetode, forudsat atmærkningen ikke vildleder forbrugeren.Da området for mærkning af fødevarer er totalharmoniseret i EU, kræver indførelsen afkrav om mærkning med slagtemetode en beslutning på EU-plan.Af ovennævnte grunde er der på nuværende tidspunkt ikke mulighed for at indføre etobligatorisk krav om mærkning med, at dyret er halalslagtet, når det er sket medforudgående bedøvelse. Jeg vil dog opfordre til, at man som virksomhed benytter sig afmuligheden for at mærke slagtemetode, hvis man vurderer at der er en potentielefterspørgsel fra forbrugerne.
Karen Hækkerup/Lene Carpentier