Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13
FLF Alm.del
Offentligt
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 7. december 2012Sagsnr.: 18077Dok.nr.: 470025
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 14. november2012 stillet følgende spørgsmål nr. 52 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Per Clausen (Ø).Spørgsmål 52:
”Hvilke nye initiativer vil ministeren tage for at sikre, at der ikke importeres ogsælges harsk fiskeolie i Danmark?”Svar:
Jeg kan oplyse, at DTU har vurderet, at der ikke med de nuværende oplysninger, ersundhedsmæssige risici ved indtag af de fiskeolier, der importeres fra tredjelande. Der erheller ikke sundhedsmæssige risici ved de kosttilskud med fiskeolie, der importeres frasamhandelslande.Fødevarestyrelsen har oplyst, at der den 27. november 2012 har været afholdt et mødemed erhvervet vedrørende fiskeolier. På mødet blev det drøftet, om der er behov for, atdanske importører indfører nye initiativer for at sikre, at der ikke importeres og sælgesharsk fiskeolie i Danmark. Det er vurderingen, at de fiskeolier, der importeres ogmarkedsføres som kosttilskud i Danmark, allerede i dag lever op til de krav og regler,der gælder for denne type produkter.Herudover er det Fødevarestyrelsens opfattelse, at de krav, der stilles til de danskeimportører i dag, er tilstrækkelige. Virksomhederne skal bl.a. som beskrevet i spørgsmålnr. 51 (Alm. del) sikre, at importeret fiskeolie til konsum opfylderfødevarelovgivningen, inden olien anvendes eller overdrages til andre.Tredjelandsmyndighederne skal sikre, at fiskeolien og produktionsvilkårene opfylderEU-lovgivningen, at fiskeolien alene hidrører fra fisk, der er egnede til konsum, og at
produktionsanlæggene er godkendt til eksport til EU, inden myndighederne udstedersundhedscertifikater for fiskeolie til EU.Fødevarestyrelsen har dog bedt DTU vurdere, om der ses et fald i indholdet af de aktiveomega-3 fedtsyrer i fiskeolier, der er oxiderede. Fødevarestyrelsen afventer i øjeblikketdenne vurdering.Jeg har fået oplyst, at Fødevarestyrelsen, når denne vurdering foreligger, vil overveje,om der er behov for en strammere kontrol af indholdet af omega-3 fedtsyrer iprodukterne. Dette gør sig gældende for både de fiskeolier, der importeres fratredjelande, og kosttilskud med fiskeolie, der markedsføres i de danske butikker.
Mette Gjerskov
/Frederikke Thye
2